Nema kraja radovima

Prometnica Stolac - Neum gradi se već 30 godina!

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2014. u 12:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik jedinog bh. grada na moru Živko Matuško je pomalo ironično opisao trenutnu situaciju s projektom gradnje ceste Stolac - Neum kazavši kako sezona ide, cesta stoji, te istaknuo kako jedini pomak koji je u posljednje vrijeme načinjen jeste činjenica da se trenutno izvode radovi na spajanju stare i nove ceste koja vodi ka unutrašnjosti, u dužini od petstotinjak metara!

''Eto, moći ćete skratiti vožnju za dvadesetak minuta. To je to. Svake godine ista priča - kako doći do Neuma, kako se povezati, kako prometovati.

Lani su plasirane informacije da su nastali problemi s eksproprijacijom zemljišta, ali ništa od toga nije istina. Jednostavno, sve stoji i Neum je i dalje prometno izoliran'', kazao je Matuško.

Osnovna stvar za razvoj Neuma, podsjetio je on, jeste put prema unutrašnjosti zemlje, odnosno Čapljini, Mostaru i Sarajevu.

Za realizaciju prometnice Stolac - Neum u dužini od 48,8 kilometara, na koju Neumljani čekaju punih 30 godina, potrebno je oko 55 milijuna eura.

Iako je lani federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić (SDP) izjavio da će projekt biti nastavljen, bageri su se prije dvije godine zaustavili na 5,1 kilometar iz pravca Neuma. S druge strane, iz smjera Stoca, još uoči Olimpijade u Sarajevu urađeno je 15 kilometara

Sudeći prema do sada realiziranim obećanjima, malo je vjerojatno da će Federacija BiH u skorije vrijeme pronaći sredstva za gradnju normalne prometnice i povezati Neum s ostatkom države.

Primjera radi, Kosovo je za tri godine izgradilo 117 kilometara autoputa, a BiH svega pedesetak kilometara za 13 godina. Pruga od Ploča do Metkovića, u dužini od oko 20 kilometara, radila se devet mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close