Prekogranična suradnja

Projekt ''Žitni put Kupa-Sava'' za bolji razvoj turizma BiH i Hrvatske

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2015. u 09:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Žitni put Kupa-Sava", koji je financirala Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje "Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007- 2013", na području sjeverozapadne BiH i središnje Hrvatske, unaprijeđena je turistička ponuda nizom aktivnosti koje su realizirane u protekle dvije godine.

Ovo su danas u Banja Luci, u završnici implementacije projekta, istaknuli predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća u RS-u, koji su zajedno s Općinom Pokupsko (Hrvatska), provodili projekt, čija je vrijednost 655.352,13 eura.

Partneri u projektu bili su još i Turistička organizacija Republike Srpske i Udruženje za podršku održivom razvoju "Zelene staze" (BiH), te Grad Karlovac, Karlovačka županija, Razvojna agencija Karlovačke županije, turističke zajednice Sisačko-moslovačke i Brodsko-posavske županije i Udruženje "Zvono uz Kupu" (Hrvatska).

Cilj projekta je da se kreiranjem novog turističkog proizvoda i promocijom jedinstvene turističke regije doprinese stvaranju povoljnijih uvjeta za život u obje države.

Realizacija projekta je počela 2013., a završena u lipnju ove godine. U okviru projekta, na području općine Mrkonjić- Grad, u selu Gornja Pecka, početkom lipnja ove godine otvoren je Centar za posjetitelje.

Smješten je u adaptiranoj staroj školi i izravno povezan s lokalnim atrakcijama kao što su izvori rijeke Sane i najveće penjalište na prirodnoj stijeni u BiH, koji su udaljeni svega nekoliko kilometara.

Također, cijelo područje ima veliki kulturno-povijesnii značaj, a veoma blizu se nalaze i izvori Plive i Janje te brojne visoke planine Krajine.

Uz pružanje informacija posjetiteljima, Centar je početna i povratna točka za izlete na Sanu, boravak na penjalištu, vožnju biciklima ili sastanak s vodičima.

Tu se nalazi i odgovarajuća infrastruktura, parking za posjetitelje i ugostiteljski sadržaji.

Na području Sanskog Mosta, u okviru istog projekta, u lipnju je otvoren i biciklistički punkt.

Izgrađen je na terenu budućeg Sportsko-edukativno-rekreativnog centra sa stazom za sve cross sportove, organizaciju raznih vidova edukacija, sportskih okupljanja, treninga i aktivnog boravka u prirodi.

Kopirati
Drag cursor here to close