Vizija 2030.

Projekt koji će 50 otoka i drugih lokacija na obali Crvenog mora pretvoriti u luksuzne resorte

Gospodarstvo / Flash | 02. 08. 2017. u 12:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija pokrenula je golemi turistički projekt koji će 50 otoka i drugih lokacija na obali Crvenog mora pretvoriti u luksuzne resorte, prenose mediji.

Vlasti se nadaju da će tako privući strane i domaće goste, u sklopu diverzifikacije gospodarstva dok pada cijena nafte. Strancima koji bi stizali u resort olakšalo bi se izdavanje viza, no zasad je nepoznato hoće li se ublažiti stroga pravila odijevanja i ostale restrikcije.

Izgradnja resorta trebala bi početi 2019. U prvoj fazi, očekuje se do 2022., izgradit će se nova zračna luka te luksuzni hoteli i ostale vrste smještaja.

U Saudijsku Arabiju već stižu milijuni stranih gostiju, zbog posla i hodočašća u Meku.

Sada, kada cijena nafte pada, žurno se traže novi izvori prihoda, a turizam je ključni element nove gospodarske i društvene vizije. Turistički projekt dio je plana "Vizija 2030." koji "gura" prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Prema tom planu, resorti će se graditi na 125 kilometara zapadne obale Crvenog mora. Među atrakcijama će biti zaštićeni koraljni grebeni i parkovi prirode s rijetkim divljim životinjama, poput arapskog leoparda i sokola.

Posjetitelji će također moći obići ostatke drevnog grada Madaina Saleha, uvrštenog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine te sudjelovati u aktivnostima kao što su skokovi padobranom, planinarenje i penjanje po stijenama.

Kopirati
Drag cursor here to close