Prekategorizacija

Proizvođači livanjskog sira najugroženiji zbog granice

Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2016. u 19:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kategoriziranjem Graničnog prijelaza Kamensko u nižu kategoriju prijelaza dodatno je otežan razvoj gospodarstva ne samo u općini Livno, nego i u cijeloj Hercegbosanskoj županiji pa i šire'', kazao je načelnik općine Livno Luka Čelan u povodu održanog sastanka s predstavnicima Mješovitog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora o graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Naime, prema potpisanom Ugovoru između BiH i RH o graničnim prijelazima i Sporazumu između BiH i RH o pograničnom prometu, GP Kamensko kategoriziran je kao prijelaz za robni i putnički promet čime je rangiran u nižu kategoriju prijelaza.

Što se općine Livno tiče, Čelan je u razgovoru s predsjednikom mješovitog povjerenstva Božom Zovkom naglasio da su najugroženija kategorija u ovom slučaju proizvođači livanjskog sira i suhomesnatih proizvoda koji svoj proizvod moraju voziti na puno udaljenije granične prijelaze da bi ga uvezli u RH čime se troškovi enormno povećavaju.

Općinski načelnik je, kako kaže, članove povjerenstva podsjetio da je Općina Livno još u rujnu 2013. godine uputila zahtjev Povjerenstvu za integrirano upravljanje granicom BiH za prekategorizaciju GP Kamensko te da do sada Općina nije dobila nikakav odgovor na, u nekoliko navrata, upućene zahtjeve.

On je također ponovio i zahtjeve za prekategorizaciju graničnog prijelaza Vaganj. Naglasio je da je o tome razgovarao i s predstavnicima Grada Sinja, koji su također zainteresirani da se prijelaz Vaganj iz kategorije za pogranični prijelaz rangira u prijelaz za putnički promet.

Naime, preko prijevoja Vaganj izgrađena je prometnica u koju su uložena velika sredstva s obje strane granice i zahvaljujući tome prometna povezanost dviju država je poboljšana.

"Osim što je skraćen put od Livna do Sinja otvorene su i druge perspektive u razvoju turizma", istaknuo je Čelan.

Kopirati
Drag cursor here to close