Za 230 milijuna eura

Prodana Nova TV: Novi vlasnik United Group

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2017. u 07:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova TV dobit će novog vlasnika. Telekomunikacijska i medijska grupa United Group preuzet će od tvrtke Central European Media Enterprises (CME), u čijem je vlasništvu trenutno i Nova TV, slovenski i hrvatski medijski portfelj.

United Group je u vlasništvu američke investicijske firme KKR i Europske banke za obnovu i razvoj. (EBRD). Osim Nove, među kanale koje će preuzeti, tu spadaju i Doma TV, POP TV i Kanal A, te još neki kablovski kanali. United Group u svom porfelju, između ostaloga, drži i N1 televiziju te Sport Klub.

Transakcija još nije završena

Iz CME-a su objavili kako je vrijednost transakcije 230 milijuna eura te kako bi ona trebala biti okončana do kraja godine.

U priopćenju United Groupa dalje se navodi kako ova transakcija još nije obavljena, te podliježe odgovarajućim regulatornim odobrenjima, no kako će KKR i United Group usko surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi sve prošlo u skladu s europskim standardima, javlja Telegram.hr.

Iz firme navode kako će investirati u kanale kako bi dodatno izgradio njihove lokalne proizvodne kapacitete i proširio njihov doseg izvan lokalnih tržišta.

3,4 milijarde kuna prihoda u 2016. godini

KKR je, stoji u priopćenju, dosad uložio više od 8 milijardi dolara u telekomunikacijski, medijski i digitalni sektor na globalnoj razini

United Group je vodeća “pay TV” platforma u jugoistočnoj Europi, a u prošloj godini prihodi firme su bili 459,7 milijuna eura, odnosno 3,4 milijarde kuna. Firma ima više od tri tisuće zaposlenika.

Znak povjerenja u hrvatsko i slovensko gospodarstvo

Dirk Werner, direktor informacijsko-komunikacijskih tehnologija u EBRD-u rekao je kako je objava kako preuzimaju slovenske i hrvatske kanale “snažan glas povjerenja u hrvatsko i slovensko gospodarstvo od strane vodećeg međunarodnog investitora” te kako će pružiti potrošačima izravan pristup visokokvalitetnom lokalnom i međunarodnom digitalnom sadržaju.”

KKR je firma koja još od 1996. ulaže u tvrtke u telekomunikacijskom, medijskom i digitalnom sektoru. Dosad su ulagali u 58 firmi u Europi. 31. ožujka 2017. imao više od 20 milijardi dolara investiranog dugoročnog kapitala.

Kopirati
Drag cursor here to close