Visoke cijene, ali prodaja raste

Prodaja novih stanova raste, kvadrat u Banja Luci košta preko 3.300 KM

Usprkos višim cijenama, veća je i korisna površina prodatih novih stanova u drugom kvartalu i to za 22,4 posto u odnosu na isti period lani.
Gospodarstvo / Flash | 10. 08. 2023. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja novih stanova u Republici Srpskoj ne jenjava. Iako su se cijene kvadrata približile prošlogodišnjim, u Banja Luci je prosječna cijena i dalje visoka pa se za kvadrat stana u prosjeku mora izdvojiti 3.383 KM.

U Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2023. godine prodato je 630 novih stanova, što je rast od 10,9 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine. Prosječna cijena kvadrata je bila 2.647 KM i viša je za jedan posto.

Od ukupnog broja, 280 novih stanova je prodano samo u Banja Luci po prosječnoj cijeni od 3.383 KM po metru kvadratnom, piše Bloomberg.

Usprkos višim cijenama, veća je i korisna površina prodatih novih stanova u drugom kvartalu i to za 22,4 posto u odnosu na isti period lani.

Proizvođačke cijene rasle za 0,5 posto

Proizvođačke cijene u stanogradnji u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2023. godine u poređenju s prvim tromjesečjem 2023. godine više su za 0,5 posto.

Promatrano prema vrsti građevinskih radova, cijene mašinsko-instalacijskih radova ostale su nepromijenjene, cijene vodoinstalaterskih i kanalizacijskih radova, kao i cijene elektroinstalacijskih radova više su za po 0,4 posto, a cijene arhitektonskih i konstrukcijskih radova više su za 0,5 posto.

Prosječnu cijenu diže Jahorina

Na prosječnu cijenu stanova u Republici Srpskoj sasvim sigurno utiče Jahorina, gdje su nekretnine znatno skuplje u odnosu na druge dijelove zemlje i cijena kvadrata dostiže i 5.000 KM, o čemu je Bloomberg Adrija već pisala.

Osim na planinama, tržište nekretnina u regiji eksplodiralo je u posljednjih godinu dana, potražnja je veća od ponude, kupci imaju novac i spremni su da plate unaprijed punu cijenu stana u sivoj fazi gradnje.

Sarajevu nedostaje pet tisuća novih stanova, u Banja Luci se kupci fokusiraju na stariju gradnju uslijed rasta cijene novogradnje, u Beogradu prevladava blokovska gradnja, u Zagrebu kupuju Hrvati, a na primorju stranci.

Govoreći o aktivnosti u građevinskom sektoru, te kakvi trendovi očekuju regiju u toku 2023. godine, Marina Petrov iz analitičkog tima Bloomberg Adrije kazala je da je u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu zabilježen međugodišnji pad građevinske aktivnosti, što je posljedica nešto slabije niskogradnje, dok visokogradnja, što se tiče i stambenih zgrada, i dalje raste.

Kopirati
Drag cursor here to close