Gornja Kolonija

Borba s fekalijama u Jablanici

JKP 'Jablanica' je nakon jučerašnje prijave angažirala mehanizaciju iz privatnog poduzeća da ''pokuša izvršiti odčepljenje kanalizacijskog sustava''.
Gospodarstvo / Flash | 30. 08. 2023. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici naselja Gornja Kolonija, ulica Meše Selimovića u Jablanici, već godinama muku muče početkom jesenjih mjeseci, zbog kako kažu, izlijevanja kanalizacije u podrume kuća ovih naselja.

Tako je i prilikom posljednjeg nevremena koje je Jablanicu pogodilo sinoć voda s fekalijama poplavila podrume građana a pri tome su uništeni peleti, zimnice i druge osobne stvari, piše lokalni portal JablanicaLive navodeći kako se godinama bezuspješno apelira na komunalno poduzeće.

Građani su ogorčeni jer kako se navodi situaciju gorom čini to što kod nadležnih uopće nema interesa da se problem riješi što dodatno frustrira građane.

Oborinska voda nije odvojena od fekalnih

Iz JKP 'Jablanica' d.d. u stečaju za Bljesak.info su rekli kako su upoznati s problemom u Ulici Meša Selimović gdje dolazi do ''izlijevanja fekalnih voda u podrumima kuća''.

''Jedan od uzroka zbog čega dolazi do izlijevanja je taj što nije odvojena oborinska voda od fekalnih voda gdje prilikom obilnih padavina dolazi do preopterećena kanalizacijskog sustava te dolazi do preljeva kanalizacijskih voda u najnižim točka, što u ovom slučaju znači do izlijevanja fekalnih i oborinskih voda u podrumima tih kuća. Također stambeni objekti koje se nalaze u toj ulici su sve svoje oborinske vode priključili direktno u kanalizacijski sustav fekalnih voda što nije dozvoljeno'', navode u odgovoru JKP Jablanica.

Drugi problem je, navode, taj što dolazi do začepljenja kanalizacijskih cijevi krutim predmetima.

''Vlasnik jednog stambenog objekta nam je kazao da u podrumu nakon izlijevanja oborinskih i fekalnih voda pronalazi medicinski otpad kao što su zavoji, maramice, krpe i sl. Radnici JKP ''Jablanica'' d.d. u stečaju su izlazili na teren svaki put nakon prijave problema'', navode iz JKP Jablanica.

Trajno rješenje nije u nadležnosti JKP Komunalno

Prošle godine su navode, uspjeli izvršiti odčepljenje kanalizacijskog sustava.

''Stanovnici te ulici nisu imali problema s izlijevanjem fekalnih i oborinskih voda sve do početka mjeseca kolovoza kad nam je prijavljen ovaj problem. Radnici su nakon te prijave više puta izlazili da riješe problem ali s djelomičnim uspjehom. Začepljenje smo pokušali riješiti sa specijalnim vozilima za probijanje začepljenja kanalizacijskih cijevi (VOMA), ali djelomično uspješno jer smo i mi nailazili na krute stvari koje se ne trebaju nalaziti u kanalizacijskim cijevima (zavoji, maramice, krpe, pelene i sl.), i koje stvaraju čepove u cijevima koje je teško i razbiti'', kažu nam iz JKP Jablanica.

Također dodaju, JKP 'Jablanica' je nakon jučerašnje prijave angažirala mehanizaciju iz privatnog poduzeća da ''pokuša izvršiti odčepljenje kanalizacijskog sustava''.

''Danas (29.08.2023) smo uz pomoć mehanizacije privatnih poduzeća uspjeli odčepiti kanalizacijski sustav i djelomično riješiti ovoj problem, ali i dalje će ostati problem taj što su oborinske vode u stambenih objekata priključene direktno u fekalnu kanalizaciju, što nije dozvoljeno. Trajno rješenje ovog problema izlazi iz okvira nadležnosti ovog poduzeća, kao i financijskih mogućnosti, te je isto u nadležnosti jedinice lokalne samouprave'', navode ua Bljesak iz JKP 'Jablanica'.

Kopirati
Drag cursor here to close