Vinarija Plantaže

Pro Corde – od srca srcu

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2020. u 16:39 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao da je bilo suđeno da bude onako „izokola“. Led je prije par godina probio Stari podrum – Cabernet Sauvignon 2012, kada mu je, uz zlatnu medalju, duboki naklon uputio Dekanterov žiri. Vinogradi uz Cijevnu su konačno iznjedrili svjetskog šampiona, uz ponos, ali i mali grč na licu pobjednika. A onda je konačno na pozornicu izašao neprikosnoveni knjaz Ćemovskog polja – Vranac. Njegov Reserve je pobjedom u Londonu 2019. onaj grč pretočio u blagi osmijeh, a legendarni Pro Corde ove godine kompletirao „tripletu“ i kao istinska i neprikosnovena perjanica zelenog mora Crne Gore, svoju lozu uzdigao u ravan slavnih svjetskih sorti. Osmijeh je sada širok, a trijumf potpun.

Poznato je da crveno vino Vranac Pro Corde, vinarije Plantaže, štiteći srce i krvne sudove blagotovorno djeluje na zdravlje čovjeka. Riječ je o vinu koje je za svojih 27 godina postojanja osvojilo region i steklo milionsku popularnost širom svijeta.
Danas je to brend po kojem su ne samo Plantaže, već i Crna Gora, poznate i priznate u svijetu. Pro Corde je, uz Vrhunski Vranac, najprodavanije i najizvoženije vino u kategoriji buteljiranih vrhunskih vina sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovo veoma neobično vino legendarno je utkano u vinsku kulturu čitave regije, sinonim je za visok kvalitet uz pristupačnu cijenu. Plantaže plasiraju milion litara Pro Cordea godišnje, od čega se izvezu tri četvrtine. Osim zemalja regiona, pije se u gotovo svim zemljama EU, Kini, Rusiji, SAD-u, Kanadi, Japanu, Australiji, Ukrajini, a stiže i do nekih egzotičnih tržišta kao što su Peru, Panama, Nova Kaledonija…

Mnogi poznati i uspješni ljudi su se pohvalno izrazili o ovom vinu. Pomenimo samo Roberta Kavalija, članove grupe Rolling Stones, Žerara Depardijea… Ipak, intrigira mišljenje uticajnih imena iz vinskog svijeta, posebno Žan Baptist Anselota, uglednog francuskog somelijera i novinara, koji je u listu Le Figaro Pro Corde izdvojio kao vino sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta od svih vina koje je probao u pedesetak zemalja koje je obišao. I najbolji somelijer današnjeg svijeta, Andreas Larson, pohvalno se izrazio: „Pro Corde Vranac je snažno vino, puno voća sa lijepom dužinom trajanja“.

Vranac je drevna crnogorska autohtona sorta vinove loze, koja je nastala ukrštanjem Kratošije i Duljenge. Ime je, očigledno, dobila po crnoj (vranoj) boji zrele bobice, odnosno njene pokožice. Ta bobica, odnosno sjemenka unutar bobice - kako se istraživanjima ispostavilo, u sebi skriva upravo ono što, pored ostalog, omogućava kreiranje posebnog vina pod nazivom PRO CORDE- iz srca za srce.

Kopirati
Drag cursor here to close