Tužiteljstvo

Priznali poreznu utaju u Posušju

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2017. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru predmeta Tužiteljstva BiH, optuženi za poreznu utaju od 185.451 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivice.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženih postiže se svrha kažnjavanja - oduzima se nezakonita imovinska korist i obeštećuje država, a navedeni predmet je okončan u potpunosti.

Sporazumno su priznali krivicu optuženi: Darijo Mikulić, rođen 1979. godine u Širokom Brijegu, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Predložena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna od 40.000 KM, koju će optuženi uplatiti u roku od šest mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog se također oduzima 185.451 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi; Pravno lice Prosper d.o.o. Posušje, sa sjedištem u Posušju, čija je ovlaštena osoba za zastupanje društva i direktor Darijo Mikulić. Predloženu novčanu kaznu od 5.000 KM pravna osoba će uplatiti u roku od trideset dana od zaključenja sporazuma, priopćilo je Tužiteljstvo.

Optužnica tereti Darija Mikulića da je kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću Prosper d.o.o. Posušje, su tijekom 2009. i 2010. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, pribavio, odnosno sačinio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture pravnog lica, dajući lažne podatke o prodaji različitih vrsta roba od navodnog dobavljača iz Posušja, a koji promet se nije stvarno dogodio.

Optuženi se tereti da je prosljeđivanjem, nezakonitim i neosnovanim evidentiranjem navedene poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama, omogućio poduzeću da ostvari neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 185.451,00 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH.

Pravno lice Prosper d.o.o. Posušje se tereti da je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica Prosper d.o.o. Posušje, ostvario optuženi Darijo Mikulić u svojstvu direktora i odgovornog lica.

Optuženi su priznali krivicu, optuženi Mikulić za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 4. KZ-a BiH u vezi sa stavom 1., a pravna osoba Prosper d.o.o. Posušje za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 4. u vezi sa članom 124. istog Zakona.

Optuženi su priznali krivicu dobrovoljno i s razumijevanjem te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja krivice su proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close