Donacija

Priprema za buduće izbjeglice u BiH: Japan donirao pokrivače i prostirke za spavanje

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2015. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa dodijelio je donaciju Regionalnom predstavništvu UNHCR-a za jugoistočnu Europu, sa sjedištem u Sarajevu, radi jačanja pripremljenosti za slučaj da izbjeglice i migranti dođu u zemlje zapadnog Balkana koje se do sada nisu susretale s tom situacijom.

Putem projekta ''Hitna bespovratna pomoć za priliv izbjeglica i migranata u Europu'' vlada Japana osigurala je 185.000 KM. UNHCR je polovicu sredstava iskoristio za nabavku 5.000 pokrivača i 1.000 prostirki za spavanje, a koje su proizvele bosanskohercegovačke tvrtke.

Ogawa je novinarima u Sarajevu kazao da će ostatak novca biti potrošen za kupovinu osnovnih potrepština u slučaju izvanrednih situacija, odnosno priliva izbjeglica u zemlje jugoistočne Europe: Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i BiH.

''Ova pomoć namijenjena je povećanju kapaciteta UNHCR-a da odgovori na potencijalni priliv izbjeglica. Nadam se da će doprinijeti pripravnosti u regiji kako bi se odgovorilo na moguću izbjegličku krizu'', istakao je Ogawa.

Naglasio je zadovoljstvo što su pokrivači i prostirke za spavanje napravljene u BiH. Istakao je da realizacija pomoći doprinosi ekonomskom razvoju u BiH.

Regionalni predstavnik UNHCR-a Andrew Mayne zahvalio je na pomoći te istakao da će donacija biti od velike pomoći izbjegličkim porodicama ako budu trebale doći u Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i BiH.

''UNHCR cijeni podršku Japana mjerama pripravnosti zemljama koje nisu imale susret s izbjegličkom krizom'', naveo je Mayne.

Istakao je da BiH u dogledno vrijeme ne očekuje dolazak izbjeglica, ali da se situacija u regiji može brzo promijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close