Obuka neophodnog kadra

Primorac: Prva grupa nove generacije kontrolora zračnog prometa završila obuku

Intenzivno se radi i na obuci neophodnog stručnog kadra.
Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2018. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Nabavkom suvremenog sustava (VCS - Voice communication System) koji omogućuje kontrolorima zračnog prometa govornu komunikaciju s pilotima, sa susjednim centrima kontrole zračnog prometa i drugim službama od interesa za kontrolu zračnog prometa, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) nastavlja intenzivne aktivnosti kako bi što prije bili ispunjeni uvjeti za preuzimanje pune kontrole u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Osim VCS sustava, BHANSA je pri samom kraju procesa nabave izmjena i dopuna VHF / UHF sustava koje omogućuju proširivanje zona pokrivanja radio signalom na gornje dijelove zračnog prostora BiH.

Intenzivno se radi i na obuci neophodnog stručnog kadra. U Helsinkiju je uspješno završena obuka prvih sedam polaznika nove generacije kontrolora zračnog prometa za BHANSA-u. Od početne grupe studenata, ukupno 9 članova ostaje na osposobljavanju u jedinici kontrole zračnog prometa s partnerima iz ANS Finske, SMATSA i Croatia Control.

''Mi smo više nego zadovoljni rezultatom. Nakon više od 16 mjeseci školovanja u CANI i ANS Finska, studenti vide kako se njihov trud ostvaruje, a ja sam veoma sretna zbog njih. Ovaj projekt kojim upravlja ANS CR i okuplja 6 ANSP-a je uistinu jedinstven u svom djelokrugu i uspjeh ove prve skupine pokazuje da smo na pravom putu'', izjavila je Jana Navratilova, direktorica Jedinice za ATM obuku i poslovanje jedinice u zračnoj plovidbi Češke Republike.

Projekt kojeg vodi Czech Air Navigation Institute (CANI) ima za cilj osposobljavanje do 69 bh. kontrolora tijekom perioda od tri godine.

''Po završetku tog projekta BHANSA će biti u mogućnosti preuzeti odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u gornjem zračnom prostoru BiH. Naravno, formalni preduvjet za to je potpisivanje međudržavnih sporazuma sa susjednim državama Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom i nadamo se da će Predsjedništvo BiH što prije odobriti nacrt za pregovore kako bi oni što prije počeli i kako predviđeni rokovi za preuzimanje pune kontrole nad našim zračnim prostorom ne bi došli u pitanje'', upozorava direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Kopirati
Drag cursor here to close