Krnjić

Prijevremene mirovine neće biti udar za Fond

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2016. u 07:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogroman priliv zahtjeva za prijevremeno umirovljenje koji je nastao u posljednja dva mjeseca 2015. godine neće dovesti do udara na Federalni zavod MIO, kaže za Dnevni avaz direktor ovog zavo da Zijad Krnjić.

Prema procjenama, samo u studenom i prosincu prošle godine Zavod je zaprimio više od 11.000 zahtjeva za prijevremeno umirovljenje, a mjesečni prosjek iznosi oko 2.000 zahtjeva.

''Mi smo u prva dva mjeseca ove godine obrađivali ove zahtjeve, ali djelimično smo ih u postupcima rješavali i prošle godine. Cijenim da bi do kraja ovog mjeseca za one koji imaju kompletiranu dokumentaciuju postupci trebali biti završeni. Nastojimo da to raspodijelimo kako ne bi došlo do udara na fond niti do poremećaja dinamike mjesečne isplate mirovina'', kazao je Krnjić za Avaz.

On je, pak, istakao da su prihodi Zavoda za oko tri posto manji od lanjskih, kazavši da će se potrebe Zavoda morati pokriti dodatnim prihodima koji proizlaze iz naplate doprinosa, dugova.

''Oslonac će nam biti Vlada, odnosno transferi iz proračuna. Nažalost, broj umirovljenika raste, a broj zaposlenih se smanjuje. Jednostavno, rashodi će biti veći'', rekao je i dodao kako ne očekuje da će u prvom polugodištu biti većih poremećaja u isplati mirovina.

''Ne bi trebalo biti dramatične razlike. Nosit ćemo se s ovim što imamo. Glavni nam je problem što nosimo teret ranije stvorenog deficita. On nam je svaki mjesec problem'', rekao je Krnjić.

Zavod MIO u ovu godinu je ušao s kumuliranim deficitom od 150 milijuna KM te gubitkom u poslovanju za 2015. u iznosu do 40 milijuna KM. Krnjić smatra kako će potreban iznos za isplatu mirovina u ovoj godini biti povećan na oko 1,9 milijardi KM.

Kopirati
Drag cursor here to close