Prikupljanje

Pretplata uništila servise

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2016. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do problema kod javnih emitera u Bosni i Hercegovini došlo je, između ostalog, zbog neefikasnog sistema prikupljanja pretplate, pokazali su rezultati analize Centra za društvena istraživanja Analitika i Univerziteta u Fribourgu.

''Bosna i Hercegovina nije usamljena u tom problemu. Istu sudbinu dijeli i većina zemalja iz okruženja'', rekao je novinarima istraživački suradnik Centra Davor Marko, u okviru konferencije ''Budućnost javnih servisa na zapadnom Balkanu: Tranzicija bez kraja?'' koja se održava u Sarajevu.

Smatra da je samo Hrvatska riješila problem naplate.

''Radio televizija Hrvatske ima najuspješniji model prikupljanja pretplate. Oni imaju kontinuitet u rješavanju tog problema, na tome rade od 1960. godine i razvijaju ga'', istaknuo je Marko.

Osim problema prikupljanja pretplate ukazao je i na problem digitalizacije. Smatra da zemlje okruženja ne prate prakse razvijenih država.

Marko je naglasio kako je utjecaj politike na rad javnih emitera nešto što se ne smije događati.

Iz OSCE-ovog ureda za slobodu medija, sa sjedištem u Austriji, Andrey Georgievich Rikhter javne servise u regiji vidi kao "gladnu i napuštenu djecu koja ne mogu sama opstati".

Mišljenja je da se svi moraju uključiti u rješavanje problema, novinari, političari i akademska zajednica.

Istog je mišljenja i Radka Betcheva iz European Broadcasting Union (EBU). Ona je naglasila značaj javnih emitera te da su oni uvjet za jačanje demokracije.

Uime Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Helena Mandić je kazala da ta agencija podržava postojanje javnih servisa te da koristi svaku priliku da ukaže na značaj rješavanja problema koji su u vezi s javnim servisima.

''Vrijeme je da se organizira konkretan dijalog i da se postigne rješenje za ovu krizu'', dodala je Mandić.

Da je vrijeme za rješavanje krize smatra i direktor BH Radija 1 Milan Trivić.

''Prvo, moramo biti svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo, imamo javni sistem koji je pred gašenjem ili je u fazi gašenja'', rekao je Trivić.

Dvodnevna konferencija ''Budućnost javnih servisa na zapadnom Balkanu: Tranzicija bez kraja?'' u Sarajevu je okupila 22 panelista i 17 sudionika radi razmatranja uloge, funkcioniranja i budućnosti javnih servisa u sedam zemalja zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close