Oporavak

Prerada će 'pogurati' industriju u BiH

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2015. u 08:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozitivniji ambijent u međunarodnom ekonomskom okruženju, praćen stabilizacijom u sektoru za proizvodnju električne energije, trebalo bi u ovoj godini omogućiti postupni oporavak industrijske proizvodnje u BiH.

Procijenili su to iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH i naveli kako bi stopa rasta mogla iznositi 4,8 posto. Kako su istaknuli, ključnu ulogu bi trebala imati bh. prerađivačka industrija, koja čini dvije trećine industrijske proizvodnje i u velikoj mjeri je izvozno orijentirana, prenose Nezavisne novine.

"Jačanje izvozne tražnje trebalo bi omogućiti tradicionalno dominantnim industrijskim granama u BiH – metalska i drvna industrija, proizvodnja rezervnih dijelova i auto-presvlaka, te prehrambena i kemijska industrija, da u određenoj mjeri poboljšaju nivo proizvodnje i izvoza u odnosu na prethodnu godinu", navedeno je u analizi DEP-a BiH. S druge strane, i sljedeće godine se očekuje nastavak pozitivnog trenda rasta proizvodnje u BiH, i to po stopi od 5,4 posto, za što treba zahvaliti oporavku gotovo svih sektora ekonomije Europske unije.

Kako su istaknuli, očekivano jačanje oporavka većine industrija glavnih trgovinskih partnera tijekom 2017. i 2018. godine je korišteno kao pretpostavka za projekciju intenziviranja rasta industrijske proizvodnje u BiH, od 5,7 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close