BHRT

Preporuke za spas nacionalnog javnog RTV servisa BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2017. u 14:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas završenoj konferenciji "Nacionalni javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine" usvojene su preporuke za spas BHRT-a, ali i kompletnog sustava javnog emitiranja u BiH, a sve razine vlasti označene su kao nositelji određenih aktivnosti.

PROČITAJTE I: BHRT na rubu bankrota

Tekst preporuka će do ponedjeljka još biti dorađen, a nakon toga će postati službeni dokument kojim će se tražiti spas za javne servise, bez kojih neće postojati ni europski put BiH, navodi se u priopćenju BHRT-a.

U tekstu nacrta preporuka, u dijelu koji se odnosi na izazove i prijetnje, navodi se da je profesionalan, neovisan i vjerodostojan javni servis neophodan za demokraciju i procese izgradnje nacionalnog identiteta i socijalne kohezije. Također, on je protuotrov širenju dezinformacija i propagande koji su stvorili uvjete za rat u 90-im godinama prošlog stoljeća.

Dodaje se da međunarodna zajednica konstantno upozorava da je potpuno neprihvatljivo dopuštanje kolapsa javnog servisa.

Neuspjeh u rješavanju krize javnog servisa, kako se dodaje, dovest će do zatvaranja BHRT-a što će narušiti imidž BiH na međunarodnoj sceni, predstavljajući je kao zemlju koja ne uspijeva u demokraticiji i ozbiljno ugroziti pregovore BiH s Europskom unijom i, ne manje bitno, što bi moglo dovesti do isključenja BHRT-a iz članstva EBU-a.

Gubitak važnog aktera za demokratizaciju društva, navedeno je, ozbiljno će ugroziti procese konsolidacije u državi i medijski pluralizam, te će doprinijeti dubljim podjelama po etničkim linijama. Nadalje, omogućit će veći utjecaj lokalnih političara na javni medijski servis. Otvorit će vrata za promociju uskih političkih interesa i ekstremnih agendi, te može dovesti do propagande, širenja govora mržnje, netolerancije i čak poticanja na nasilje.

Navodi se i da je odgovorno i proaktivno političko rukovodstvo neophodno da bi bili riješeni strukturalni problemi za funkcioniranje javnog servisa i stvoreni financijski uvjeti za samoodrživ i politički neovisan Sustav javnog emitiranja u BiH. Također, kako se dodaje, postoji potpuno razumijevanje svih relevantnih strana, uključujući političare, da javni servis na razini države mora biti sačuvan i da hitno moraju biti poduzete mjere u tom pravcu.

Što se tiče hitnih mjera u tekstu se dodaje da će usvojene preporuke ove konferencije biti predstavljene parlamentima i vladama, a prvo će to biti urađeno na sljedećem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će biti održana 5. srpnja ove godine.

U tekstu preporuka su navedene hitne mjere koje treba poduzeti Parlamentarna skupština, a u vezi usvajanja amandmana na zakone o javnom emitiranju koji će osigurati stabilno i adekvatno financiranje javnih servisa, stvoriti zajedničku službu sva tri javna emitera za prikupljanje RTV pristojbe, osigurati prikupljanje RTV pristojbe preko računa za električnu energiju. Od Vijeća ministara, kako se dodaje, tražiti da po hitnom postupku izdvoji financijsku pomoć kako bi bila pokrivena dugovanja BHRT-a.

Navedene su i hitne mjere koje treba poduzeti Parlament Federacije BiH, a odnosi se na usvojanje amandmana na Zakon o izvršnom postupku FBiH kako bi bila osigurana naplata RTV pristojbe.

Hitne mjere koje treba poduzeti Vijeće ministara BiH, kako se dalje navodi, tiču se izdvajanja hitne financijske pomoći BHRT-u, kako bi nastavio s emitiranjem. Međunarodni donatori, banke i agencije za razvoj koje mogu pomoći u nadilaženju problema dugovanja također trebaju biti uključeni. Vijeće ministara trebalo bi biti jamac otplatnom planu BHRT-a prema EBU i time bi bile okončane sankcije EBU pod kojima je BHRT, što bi BHRT-u ponovno omogućilo korištenje EBU usluga.

Dugoročne mjere iz teksta preporuka, predviđaju, otvoren dijalog svih zainteresiranih strana, a posebno treba uključiti u taj proces i javnost.

Napominje se da zakoni moraju biti harmonizirani i obavezivati sve aktere da u potpunosti poštuju vladavinu zakona i da te zakone provedu. Zakon na razini države ne smije biti derogiran na nižu razinu, na razinu entiteta. Odgovarajući sustav sankcija trebao bi osigurati primjenu zakona.

Među preporukama se navodi i da Vijeće ministara BiH treba usvojiti program reforme Javnog radiotelevizijskog sustava BiH, kao i uspostaviti ''Task force'' za provedbu tih reformi i radnu skupinu za pripremu amandmana i harmoniziranje zakona o javnim servisima zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice.

Civilno društvo, kako se dodaje u nacrtu preporuka, trebalo bi nastaviti mobilizirati građane i vršiti pritisak na bh. vlasti kako bi bilo osigurano adekvatno financiranje i atmosfera za normalan rad javnog servisa. Ukoliko država ne poduzme gore opisane mjere, civilno društvo će pokrenuti predmet pred Europskim sudom za ljudska prava zbog kršenja članka 10 Europske konvencije za ljudska prava.

Javni RTV servisi trebaju poduzeti neophodne reforme da osiguraju neovisnost, da optimiziraju resurse, da izgrade efikasan i profesionalan sustav organiziran za digitalnu produkciju, upotrebu različitih platformi i društvenih medija, koji služe interesima javnosti i svim narodima i skupinama društva, čime osiguravaju transparentnost i odgovaraju građanima.

Sva tri javna servisa trebaju nastaviti dijalog i stvoriti zajedničkog mrežnog operatera.

U tekstu preporuka stoji da je međunarodna zajednica spremna posredovati u dijalogu o javnim servisima svih zainteresiranih strana i pružiti odgovarajuću ekspertizu, potrebna iskustva i najbolje prakse. Dodaje se da će Europski parlament nastaviti odlučno zahtijevati od države BiH osigura financiranje za javni servis i odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir za javni servis i nastavit će raspravljati o javnom servisu Bosne i Hercegovine s Europskom komisijom.

''Međunarodna zajednica će predložiti Europskoj komisiji da uključi posebno poglavlje o medijima, s posebnim osvrtom na javne servise u BiH, koji će ojačati mehanizme za primjenu europskih standarda u ovoj važnoj oblasti za demokratizaciju i konsolidaciju društvenih procesa. Europska komisija i Europski parlament će nastaviti pratiti razvoj u oblasti javnog emitiranja i poštivanja vladavine prava. Također, EBU će ponuditi ''peer to peer'' s namjerom da pomogne kompletnoj reorganizaciji i reformi RTV servisa u skladu s novim izazovima, zahtjevima i razvojem tehnologija, navodi se u tekstu preporuka s konferencije o nacionalnom javnom servisu BiH, priopčeno je iz BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close