Ombudsman

Preporučeno određivanje novih tarifa električne energije

Gospodarstvo / Flash | 08. 05. 2015. u 14:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon saznanja da je ''Elektroprenos BiH'' Državnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju uputila zahtjev za izmjenu tarife za usluge prijenosa električne energije, Ombudsman za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini je po službenoj dužnosti donio Preporuke o konzultiranju predstavnika potrošača u postupku određivanja novih tarifa za usluge prijenosa električne energije.

Preporuke su upućene Elektroprenosu BiH i Državnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju, a razlog za njihovo donošenje je osiguranje kriterija efikasnog konzultiranja i predstavljanja potrošača u donošenju odluka, kako je propisano člankom Zakonom o zaštiti potrošača u BiH.

Elektroprenosu BiH je preporučeno da po hitnom postupku razmotri opravdanost zahtjeva za određivanje novih tarifa, posebno u dijelu koji bi za rezultat imao povećanje cijene električne energije za potrošače iz kategorije domaćinstva.

Istovremeno, Državnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju preporučeno je da prethodno upozna predstavnike potrošača s prijedlogom zahtjeva Eklektroprenosa za određivanje novih tarifa.

Također ime je preporučeno da pribave mišljenje i stav potrošača i da ih razmotre tijekom donošenja odluke, kao i da tijekom cijelog postupka osiguraju efikasno konzultiranje i predstavljanje potrošača.

Ombudsman smatra značajnim donošenje i realizaciju danih Preporuka, kako bi se osigurala kolektivna zaštita prava i ekonomskih interesa potrošača-korisnika usluga električne energije, priopćeno je iz Ureda ombudsmana.

Kopirati
Drag cursor here to close