Tržište

Prekomjerna opskrba srušila cijene nafte

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2015. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene sirove nafte u ponedjeljak su skliznule na svjetskim tržištima na kojima se ne nazire kraj prekomjernoj opskrbi zbog koje su cijene 'crnog zlata' pale za gotovo 70 posto od početka silaznog trenda sredinom 2014. godine.

Nakon snažnog rasta prošloga tjedna, cijena nafte na londonskom tržištu pala je u ponedjeljak za 31 cent, na 37,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom sirove nafte trgovalo po cijeni od 37,63 dolara, što znači da mu je cijena smanjena za 47 centi u odnosu na zatvaranje u prethodnom trgovanju, piše Hina.

Obujam trgovanja smanjen je na oba tržišta u postblagdanskoj trgovini. Analitičari iz tvrtke Phillip Futures u ponedjeljak su pojasnili kako očekuju miran tjedan, s tim da bi najveće vijesti za tržište tog energenta trebale biti one o stanju američkih zaliha nafte koje će biti objavljene u srijedu i četvrtak.

Na američkom tržištu u prvoj polovini prosinca odnos ponude i potražnje bio je blago zategnut, rezultiravši određenom premijom u tamošnjim cijenama u odnosu na naftna tržišta globalno, a bila je to posljedica slabije aktivnosti u segmentu vađenja nafte, smanjenja gotovo rekordnih razina sirove nafte te izgledima za izvozom sirove nafte nakon ukidanja 40-godišnje zabrane izvoza.

Iako je američko tržište bilo blago prenapregnuto, međunarodna tržišta ostala su prekomjerno opskrbljena jer proizvođači poput Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dnevno proizvode od pola milijuna do dva milijuna barela sirove nafte više nego što je potražnja. Sve to događa se u vrijeme usporavanja aktivnosti u razvijenim i gospodarstvima u nastajanju, ponajprije u Aziji, tumače analitičari.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela nafte iz njegove referentne košarice u četvrtak iznosila 32,14 dolara, što je za gotovo 90 centi više nego dan ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close