Nema kvoruma

Prekinuta sjednica Doma naroda, nema izjašnjavanja o 'švicarcima'

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2016. u 14:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je zbog rada na ivici kvoruma.

Prekidu je prethodila uobičajena jednosatna pauza za ručak, po čijem isteku je provjeren kvorum.

Konstatirano je da u tom trenutku prisustvuje 30 izaslanika, što je značilo da kvoruma ima, ali ne na nivou koji bi osigurao kvalitetno odlučivanje o "prevažnim točkama dnevnog reda", kako je kazala predsjedavajuća tog doma Lidija Bradara.

U tom trenutnku u skupštinskoj sali nije bilo ni izvjestitelja o preostalim točkama dnevnog reda, članova Vlade FBiH i drugih sudionika, dodala je u Bradara u prilog tvrdnji da sve to nije obećavalo daljnji kvalitetan rad.

Datum nastavka sjednice bit će poznat naknadno, vjerojatno će to biti 15. rujna, po riječima predsjedavajuće.

Izaslanici Doma naroda danas su se trebali izjasniti o brojnim točkama dnevnog reda, između ostalih o izmjenama zakona o reviziji korištenja boračkih prava, potom o nacrtu zakona o konverziji kredita vezanih za švicarski franak, nacrtu zakona o policijskim službenicima FBiH, o predloženim kreditnim zaduženjima FBiH kod međunarodnih financijskih institucija vezanih za izgradnju gradskih prometnica u Sarajevu i projekte razvoja ruralnog poduzetništva i konkurentnosti.

Među brojnim drugim točkama dnevnog reda su bili izvještaji o radu Agencije za bankarstvo FBiH, o izvršenju federalnog proračuna, o stanju u poljoprivredi u FBiH, kao i strategija upravljanja dugom od 2016. do 2018. godine.

Ova sjednica Doma naroda započela je krajem srpnja i današnji rad je bio nastavak tog zasjedanja.

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije je prekinuta, službeno - zbog rada na ivici kvoruma. No, tijekom rasprave je bilo jasno da dogovora koalicijskih partnera o pitanjima branitelja nema, piše Federalna.ba.

U zakonu stoji da u postupku revizije može biti pokrenut upravni spor, ali kod Vrhovnog suda Federacije BiH, a Klub Hrvata je uložio amandman kojim traži da se sporovi rješavaju na kantonalnom nivou. Resorni ministar je rekao da su se stranački lideri dan prije o ovom pitanju dogovarali, ali ne i dogovorili.

''Imamo dva prijedloga - jedan je da tražimo od Vrhovnog suda poveća broj sudaca, a drugi je onaj hrvatskog kluba - da se sporovi vrate na kantonalne sudove. O tome će se još razgovarati'', kazao je Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja i invalida odbrambenog rata FBiH.

Razgovarati se mora, jer ukoliko o preostalih 2.100 upravnih sporova branitelja ne budu odlučivali kantonalni sudovi, iz Kluba Hrvata najavljuju mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa. Iz bošnjačkog kluba tvrde da se vraćanjem sporova na kantonalni nivo postupak produžava.

''I kantonalni sud je dio pravosudnog sustava BiH, i njih imenuje VSTV, bio on u Širokom Brijegu, Mostaru ili drugdje. Nema nitko pravo da ne vjeruje u rad tih sudova'', poručuje Tomislav Martinović, šef Kluba Hrvata.

Šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić smatra kako to produžava proceduru - jer ukoliko nije zadovoljno, resorno ministarstvo ponovo pokreće slučaj pred Vrhovnim sudom.

Opozicija je kategorična, neće podržati ni zakon, ni amandman. Pitanje pravosuđa treba da riješi VSTV, koalicijske trgovine ne prihvaćaju.

Izaslanik Aner Žuljević podsjeća da i drugi građani imaju problem s efikasnošću - presude se čekaju po 4-5 godina.

Sjednica bi trebala biti nastavljena 15. rujna, kada će biti jasno postoji li dogovor ili će bitni zakoni ponovo biti prolongirani. A braniteljima ostaje da čekaju najbolje rješenje.

Kopirati
Drag cursor here to close