Sarajevo

Predstavljeno Slovensko udruženje privrednika u BiH

U Ambasadi Republike Slovenije predstavljeno je Slovensko udruženje privrednika u BiH.
Gospodarstvo / Flash | 13. 09. 2022. u 16:16 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom osnivanja Slovenskog udruženja privrednika u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u BiH, upriličen je prijem i predstavljanje Udruženja, pod časnim pokroviteljstvom ambasadora Slovenije u BiH, Nj.E. Damijana Sedara i časnim gostom iz Slovenije, mag. Dejanom Židanom, državnim tajnikom Ministarstva privrede, razvoja i tehnologije Vlade Republike Slovenije. Prijemu su prisustvovale brojne zvanice i mediji, kao i kompanije, članovi Udruženja.

Na prijemu su predstavljeni ciljevi, zalaganja i aktivnosti Slovenskog udruženja privrednika u Bosni i Hercegovini, uz prigodan kulturni program. Cilj Udruženja je da osnaži privredne tokove u Bosni i Hercegovini i doprinese boljoj i efikasnijoj suradnji između pravnih subjekata iz BiH i Slovenije, te da okupi pravne subjekte koji imaju isti interes.

Tim povodom, prisutnima se obratio i dr. Jure Peljhan, član Uprave NLB Banke i predsjednik Udruženja: ,,Izuzetno mi je drago što imamo priliku predstaviti se našim prvim članovima i svim prisutnim zvanicama. Udruženje će nastojati djelovati na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i Republici Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina. Pozivam sve zainteresirane kompanije, ali i fizička lica koja mogu doprinijeti našim ciljevima da nam se pridruže našoj misiji unaprjeđenja privrednih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.''

Nj.E. Damijan Sedar je naglasio potporu Ambasade i Vlade Republike Slovenije Slovenskom udruženju privrednika u Bosni i Hercegovini: ''Republika Slovenija na svim razinama pruža snažnu podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u EU. Slovenija i Bosna i Hercegovina 1. oktobra obilježavaju 30. godišnjicu sklapanja diplomatskih odnosa i ponovno osnivanje Udruženja privrednika je samo svjedok odlične suradnje, prijateljskih odnosa i novih potencijala za privrednu suradnju''.

Također, najavljeni su ovakvi i slični događaji i u ostalim većim gradovima Bosne i Hercegovine koji će promovirati rad i ciljeve udruženja, te umrežavanje članova.
Prijemu je prisustvovalo više od 30 predstavnika kompanija koji imaju zajedničke interese sa Slovenskim udruženjem privrednika u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close