Servis

Predstavljen geoportal Hercegovačko-neretvanske županije

Gospodarstvo / Flash | 08. 05. 2017. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Geoportal Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i aktivnosti koje je potrebno poduzeti s ciljem uspostave i širenja njegovog servisa predstavljen je danas u dvorani županijske Skupštine u Mostaru.

Ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Ivan Lesko predstavio je sadržaj i svrhu Geoportala te planirane aktivnosti na povećanju obujma prostornih podataka koji će biti objavljeni kao i broja njegovih korisnika.

Uz ostalo, istaknuto je kako je Geoportal zatvorenog tipa i namijenjen jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima i institucijama na području HNŽ-a, a plan je proširiti ga kako na druge setove prostornih podataka, tako i na druge zainteresirane korisnike.

Na predstavljanju Geoportala nazočan je bio i predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez te brojni predstavnici ministarstava i drugih tijela uprave HNŽ-a.

Inače, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a pokrenula je Projekt izrade Geoportala koji je osmišljen kao središnje mjesto pristupa prostornim podacima na području Županije, a zasad uključuje: podatke katastra, digitalni ortofoto (DOF), topografsku kartu M 1:25000 (TK25), te podatke adresnog registra, zatim o namjeni površina iz prostornih planova jedinica lokalne samouprave i plana gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kao i kartu uporabne vrijednosti zemljišta i pedološke podatke.

Implementiranjem servisa u rad županijskih institucija olakšava se pristup informacijama, rad sa strankama, ubrzava i unaprjeđuje rad institucija, vodi prema uspostavi e-vlade, kao i osuvremenjivanju i poboljšanju stanja u funkcioniranju cijelog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close