Kampanja

Prava na djelu za žene na selu

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2017. u 10:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području BiH počela je da se provodi kampanja ''Pravo na djelu za žene na selu'', s ciljem poboljšanja položaja žena na selu.

Razlog za provedbu ovog projekta je činjenica da oko 80% zaposlenih žena na selu nema mirovinsko -invalidsko ni zdravstveno osiguranje.

S druge strane, žene na selu čine 43% radne snage u poljoprivrednoj proizvodnji, a ostvaruju svega 1% primanja.

Žene na selu posjeduju samo 2% zemlje.

Koordinatorica projekta i kampanje, predsjednica UG ''Ženski interaktivni ruralni centar'' Milena Regoje, kazala je da se ovim projektom nastoji omogućiti bolji položaj žena na selu, kroz realizaciju projekata.

Ono što se namjerava učiniti ovom kampanjom jeste uticati na vlasti da izmijene Zakon o mirovinsko i invalidskom osiguranju Federacije BiH i Republici Srpskoj, kako bi se omogućilo ženama na selu uplaćivanje doprinosa po minimalnoj stopi mirovinskog osiguranja.

Također, udruženja žena iz cijele BIH okupljenih u mreži "Womennet" tražt će i izmijene zakona o poljoprivredi, kako bi se omogućilo ženi na selu da dobije sredstva za poticaje.

''Radili smo korak po korak i evo nas sa mogućnošću da ravnopravno uđemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i da utječemo na izmjene zakona. Prije nepunih mjesec dana uspjeli smo da napravimo određene izmjene i dopune Krivičnog zakona vezane za počinitelje nasilja u obitelji. Vjerujemo da ćemo i u ovom slučaju napraviti uspjeh'', rekla je Regoje.

Projekt provode Udruženja ''Žene ženama'' i Udruženja građana ''Ženski interaktivni ruralni centar'' i "Womennet", u sklopu programa Održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini koji realiziraju Centri Civilnih Inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kampanja ''Prava na djelu za žene na selu'' provodi se u sektoru Prava žena.

Kopirati
Drag cursor here to close