Privredna jedinica

Pozitivne stvari iz mostarskog zatvora

Gospodarstvo / Flash | 01. 06. 2017. u 11:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici Privredne jedinice Radobolja, koja djeluje u sklopu Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, danas su za pet ustanova podijelili oko 1000 jaja, 150 kg kupusa i 150 kg krumpira.

Iz Uprave P.J. Radobolja rekli su za Bljesak.info kako posljednjih nekoliko godina na ovaj način pružaju pomoć socijalno ugroženim ustanovama sa područja grada Mostara. Proizvodi sa P.J. su uglavnom namijenjeni za potrebe ishrane osuđenih osoba u KPZ-u Mostar i ostalih KPZ-a u FBiH, dok se jedan dio donira.  Ovisno o raspoloživim proizvodima vrše se donacije uglavnom voća, povrća te jaja.

Tako su danas djelatnici P.J. Radobolja s prepunim vozilom povrća i jaja posjetili Centar za stara i iznemogla lica – osobe Mostar, Pučku kuhinju, Centar za radno osposobljavanje osoba s razvojnim poteškoćama ''Nazaret'', Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ''Los Rosales'' (u kojoj se trenutno nalazi preko 150 djece) i socijalnoj ustanovi ''Kuća na pola puta'' (koja jedina brine za "djecu" stariju od 18 god te trenutno ima 7 štićenika)...

Povrće se uzgaja na dijelu od 35 duluma zemljišta P.J. Radobolja koje se nalazi u popularnom mostarskom naselju Bare uz rijeku Radobolju. Trenutno ovdje boravi 10 radno angažiranih osuđenih osoba koji se bave uzgojem raznih vrsta povrća (kupus, krumpir, paprike, paradajz, krastavice, kukuruz...) i voća (kajsije, trešnje, šipak, višnje...).

''Pored poljoprivrednih proizvoda brinemo se i za farmu domaćih koka od kojih prikupljamo kvalitetna kokošja jaja. Osim navedenog imamo i bravarsku radionicu u kojoj se prave razne metalne konstrukcije, klupe stolovi i sl.'', rekli su nam iz Uprave P.J. Radobolja.

Ističu da se navedenim poslovima omogućuje osuđenim osobama stjecanje radnih vještina koje im mogu biti korisne nakon završetka zatvorske kazne. Radna terapija se pokazala kao jedna od najboljih mjera preodgoja i resocijalizacije osuđenih osoba. Osuđene osobe rade do osam sati dnevno, pet dana u tjednu i za to dobivaju određenu naknadu koja iznosu otprilike 1/5 od prosječne plaće u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close