Sastanak

Povijesni iskorak: Kod Nevesinja se počinje graditi prvi vjetropark

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2016. u 00:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja prvog vjetroparka u Republici Srpskoj na Trusini kod Nevesinja počet će u svibnju ove godine, a priključenje na mrežu očekuje se na ljeto naredne godine. Ovo je u četvrtak u Nevesinju potvrdio Danko Končar, vlasnik londonske firme 'Kermas' koja će uložiti oko 65 milijuna eura u ovaj projekat. Koncesija za izgradnju vjetroelektrane dodijeljena je poduzeću 'Eol prvi' 2012. godine.

Na ovom sastanku predstavnika koncesionara, strateškog partnera, proizvođača opreme i lokalne uprave izraženo je zadovoljstvo što su završene pripremne radnje i osigurane potrebne dozvole, tako da će već početkom svibnja početi građevinski radovi.

Vlasnik 'Kermasa' Danko Končar kaže da je brzina vjetra na Trusini znatno veća od europskog prosjeka, pa i pored nešto niže 'feed in' tarife ova kompanija ima ekonomsku računicu za ovu investiciju.

Direktor poduzeća 'Eol prvi' sa sjedištem u Nevesinju Zlatko Mandžuka naglašava da je bilo potrebno dosta vremena da se istraže potencijali vjetra i prođu zakonske procedure, tako da su se tek sada stekli uvjeti za nabavku opreme i izvođenje radova, prenosi radio Nevesinje.

"Opredijelili smo se za najboljeg svjetskog proizvođača danski 'Vestas' koji bi trebao isporučiti 15 vjetroturbina od kojih će svaka imati 3,3 megavata instalirane snage",1:13 4.3.2016 potvrdio je Mandžuka. On je rekao da će građevinski radovi trajati od svibnja do listopada ove godine, a da će isporuka i montaža vjetroturbina biti završena tijekom ljeta 2017. godine.

Menadžer danskog 'Vestasa' Aleksandra Marinković kaže da će vjetropark Trusina dobiti najbolju moguću opremu. Zadovoljna je što će danski proizvođač ući na tržište koje ima velike potencijale vjetra. Marinković podsjeća da je njihova firma prošle godine isporučila opremu za prvi vjetropark u Srbiji.

U Nevesinju je u četvrtak boravio i Aleksandros Karaganis, predstavnik grčke građevinske firme 'Prenekon', specijalizirane za gradnju vjetroparkova. Sa inženjerima je obišao lokacije na Trusini konstatiraujući da je potencijal vjetra zapanjujući.

"Ovi projekti nisu značajni samo u energetskom smislu, nego i sa aspekta zaštite životne sredine i benefita koji ostvaruje lokalna zajednica", istaknuo je Karaganis. Načelnik općine Momčilo Šiljegović izrazio je zadovoljstvo što su ispunjeni uvjeti da projekat iz pripremne faze pređe u konkretne aktivnosti.

"Od nas se očekuje da završimo imovinsko-pravne poslove na lokalitetima koje će dotaknuti izgradnja vjetroparka", kaže Šiljegović dodajući da su partnerima čitavo vrijeme pružali neophodnu podršku.

Vrijednost projekta 'Trusina' je oko 145 milijuna maraka, od čega 87% kapitala ulaže britanska firma 'Kermas', 10% 'Eol prvi', a 3% Općina Nevesinje. Godišnja proizvodnja struje projektirana je na 150 megavata, piše radio Nevesinje.

Kopirati
Drag cursor here to close