Plaće zaposlenih

Povećanje društvene nejednakosti: Neujednačen rast plaća u Njemačkoj do 2020. godine

Gospodarstvo / Flash | 06. 08. 2015. u 14:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka zaposlenost i stabilan rast: Njemačka se dobro održava u ekonomskom pogledu. Tome je pridonijelo i smanjenje plaća u proteklom desetljeću. Međutim, sada se trend mijenja: plaće se povećavaju. Različit rast prihoda u različitim zanimanjima dovodi do povećavanja društvene nejednakosti.

Plaće zaposlenih u Njemačkoj će rasti do 2020. godine. Usporedno će doći do povećanja nejednakosti u visini plaća, jer zanimanja poput socijalnih radnika, ugostitelja, ali i obitelji s djecom imat će znatno manje prihode. Sadašnji sustav preraspodjele visine plaća po zanimanjima ne mijenja postojeće stanje, rezultat je studije koju je njemačka Bertelsmann Foundation radila u suradnji s Prognos AG.

Rast plaća povećat će raspoložive godišnje prihode Nijemaca u 2020. godini u odnosu na 2012. za oko (za inflaciju prilagođenu svotu) od 2.200 eura. Ovi podaci su dobiveni procjenom ekonomske situacije, produktivnosti pojedinačnih grana i trenda razvoja plaća u Njemačkoj i analizi trenutnog stanja. Dakle, godišnji raspoloživi dohodak 20 posto zaposlenih s najvišim primanjima imat će realno povećanje od 5.300 eura u prosjeku, dok onih 20 posto s najnižim primanjima može očekivati povećanje od oko samo 750 eura.

Još od 2010. plaće njemačkih radnika se postupno povećavaju. Studija polazi od pretpostavke da će taj trend biti nastavljen. Uzroci su demografske promjene i nedostatak kvalificiranih radnika. Takvi pokazatelji indiciraju da će se trend rasta plaća nastaviti, ali ne u svim sektorima podjednako, jer za povećanje plaća ključni su dobici od produktivnosti, što se razlikuje od zanimanja do zanimanja.

Tako će prosječni raspoloživi godišnji prihodi u sektoru zdravstvenih i socijalnih usluga u 2020. godini biti veći za samo oko 1.050 eura u uspordbi s 2012., dok će zaposlenici u kemijskoj i farmaceutskoj industriji imati povećanje od 6.200 eura.

Natprosječni rast prihoda će vjerojatno imati kućanstva bez djece: takvo kućanstvo bi moglo u prosjeku imati i do 2.000 eura godišnje više nego 2012. godine, a parovi bez djece čak 2.100 eura više. Parovi s djecom, međutim, mogu očekivati porast od samo oko 1.650 eura, a samohrani roditelj samo 1.300 eura. Pet sektora koji će imati najveće povećanje odnose se isključivo na proizvodni sektor, dok se najniži postotak povećanja plaća uglavnom odnosi na sektor uslužnih djelatnosti.

Velik izazov u narednim godinama za političare, društvena partnerstva, ali i cijelo društvo je, dakle, da se pronađe način za harmonizaciju rasta plaća u Njemačkoj.


Kopirati
Drag cursor here to close