Ključni zakoni

Potrebno ubrzati rad na identifikaciji životinja i objekata za izvoz mlijeka

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2015. u 10:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić na današnjem sastanku u Sarajevu dogovorili su se da se maksimalno ubrza rad na identifikaciji životinja i objekata koji su vezani za izvoz mlijeka.

''Ured za veterinarstvo, Ured za obilježavanje životinja, inspekcijski organi i entitetska ministarstva trebaju danonoćno raditi na stvaranju uvjeta da bi bile identificirane životinje za proizvodnju mlijeka i objekti, koji će biti kandidirani za izvoz mlijeka'', kazao je Mirjanić.

Također, postignuta je puna suglasnost da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i druge institucije poduzmu dodatne mjere da se osigura izvoz mlijeka u zemlje koje od ranije figuriraju kao potencijalna tržišta.

''U tom smislu s Kosovom smo u fazi finalizacije dogovora, s Turskom i Makedonijom dogovori su u tijeku, a u naredna dva mjeseca očekuje se epilog dogovora s Rusijom'', izjavio je Mirjanić.

Na sastanku je zaključeno da organi, pogotovo Ured za veterinarstvo s komisijom, treba činiti napore i ispoljavati još veći stupanj kooperativnosti da se što prije dobije pozitivno mišljenje Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO).

''Ispunjavanje dvaju preostalih uvjeta je jedan od najvažnijih zadataka koji se treba uraditi s kolegama iz Federacije BiH'', rekao je ministar Šarović, ocijenivši da su poduzete dobre mjere u smislu ispunjavanja uvjeta za izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Do 12. travnja FVO misija dobila je odgovor u kojem je navedeno da je BiH spremna da uspostavi središnje odgovorno tijelo u zemlji, Uredu za veterinarstvo, koje će garantirati kvalitetu mlijeka koji se traži u zemljama Europske unije.

Također, u odgovoru stoji da će biti izmijenjeni ključni zakoni na nivou BiH i to u odredbama koji se tiču međunarodne trgovine. To su prvenstveno Zakon o veterinarstvu, Zakon o poljoprivredi i Zakon o hrani.

''Finalizacija ta tri zakona je pri kraju, koja se trebaju donijeti, pogotovo zakoni o hrani i veterinarstvu da bi se moglo implementirati obveze vezane za identifikaciju životinja i objekata i stvaranje uvjeta za izvoz mlijeka'', kazao je ministar Mirjanić.

Smatra da je neophodno obnoviti raspravu vezanu za poboljšanje vanjskotrgovinskog poslovanja, jer se o tome posljednji put razgovaralo u studenom prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close