Projekti

Potrebno još 10 milijuna KM za rekonstrukciju pruge u tunelu Ivan

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2014. u 14:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH razmatrala je danas Informaciju o uticajima na Projekt rekonstrukcije željeznica II nastalih zbog neprocesuiranja amandmana na Ugovor o kreditu zaključen 09. prosinca 2005. godine između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj.

Naime, navedenim ugovorom osigurana su kreditna sredstva za financiranje Regionalnog projekta obnova željeznica u iznosu od 70 milijuna eura. Federaciji BiH su, po ovom ugovoru, data 42 milijuna eura, odnosno 60 posto od ukupne sume.

Inače, Projekt je vrijedan 186 milijuna eura, a odnosi se na obnovu južnog dijela pruge na Koridoru Vc od državne granice sa RH do Sarajeva ukupne dužine 144 km i pruge Jošavka - Doboj dužine 66 kilometara, zajedno sa projektom signalizacije u RS.

Projekat rekonstrukcije je završen na južnoj dionici Koridora Vc od Čapljine (granice s Republikom Hrvatskom) do Bradine. Neiskorištena sredstva po ovom kreditu iznose 13.364.462 eura i na njih se plaćaju zatezne kamate. Računajući na iznos neiskorištenih sredstava, krenulo se u potpisivanje amandmana na kredit sa EBRD-om radi osiguranja dodatnih deset milijuna eura za završetak dionice Bradina - Sarajevo, dužine 41 kilometar.

S tim u vezi, Vlada FBiH je danas zadužila Federalno ministarstvo financija da joj, u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Bosanskohercegovačkom željezničkom javnom korporacijom, u roku od 15 dana dostavi prijedlog opredjeljenja za iznalaženje sredstava potrebnih za sanaciju tunela Ivan, navedeno je u priopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close