Potreban zakon i poticaji

Potrebno dati priliku organskoj proizvodnji u BiH

Gospodarstvo / Flash | 02. 03. 2014. u 13:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine "Organsko FBiH" nastavlja sa aktivnostima umrežavanja organskih proizvođača na prostoru jugoistočne Europe.

U proteklom razdoblju predstavnici saveza "Organsko FBiH", kao što su i najavljivali, sudjelivali su u aktivnostima razvoja organskog pokreta na prostorima jugoistočne Europe te su na sajmu BIOFACH ( Nurnberg, Njemačka) sa predstavnicima iz regije jugoistočne Europe održali osnivačku skupštinu SEEON-a (Organska mreža jugoistočne Europe).

Zemlje osnivači su: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Makedonija i Albanija, uz podršku udruženja BIO-LAND (Berlin), sa sjedištom u Berlinu, gdje će i sjedište SEEON-a biti.

''Bez obzira na nepostojanje zakona o organskoj proizvodnji na području Bosne i Hercegovine, kao ni poticaja od federalnih vlasti za organsku proizvodnju, mi smo prinuđeni da ovaj vid proizvodnje razvijamo po standardima i regulativi Europske unije. Naši zahtjevi bit će upućeni prema svim institucijama vlasti u FBiH, a to je da se organska proizvodnja uvrsti u poticaj za 2014. godinu, da se zakon o organskoj proizvodnji stavi u proceduru, da se omogući podrška projektima koje financira EU i da se organska proizvodnja uvrsti u strateške ciljeve razvoja ruralnih područa FBiH, kako bi ovaj vid proizvodnje o kome se jako puno govori kao mogućnosti i razvojnoj šansi Bosne i Hercegovine, dobio šansu da se razvija'', kazao je predsjednik Saveza "Organsko FBiH" Sejad Herceg.

Realizacijom ovih zahtjeva bi se, kako ističe, također, stvorila trenutno nepostojeća, a neophodna infrastruktura, za organizovan, profesionalan i efikasan pristup, prije svega, međunarodnim fondovima, čime bi cijeli sektor postajao sve više samoodrživ i sve manje ovisio od proračunskih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close