Sjednica

Potrebna prekategorizacija cesta na području TŽ

Gospodarstvo / Flash | 20. 11. 2013. u 10:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo trgovine, turizma i prometa TŽ je, u planu rada za 2013. godinu, planiralo sprovođenje aktivnosti na kategorizaciji cesta na području TŽ, odnosno predvidjelo je da predloži Vladi TŽ Odluku o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradovima, u skladu sa članom 9. Zakona o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10,16/10 i 66/13).

Postojeća kategorizacija cesta utvrđena je prije tridesetak godina. U međuvremenu, došlo je do političkih, socijalnih i ekonomskih promjena u BiH, te je bilo neophodno urediti novu kategorizaciju cesta baziranu na vlastitim Zakonima i kriterijima.

Promjena administrativne strukture i uređenja društveno – ekonomskih odnosa ne samo u BiH, već i u okruženju, izmjena obima i strukture prometnih tokova, kao i prostorno – ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini bili su odlučujući faktori koji su utjecali na potrebe kategorizacije cesta.

U skladu sa navedenim Ministarstvo trgovine, turizma i prometa TŽ je imenovalo stručnu Komisiju za provedbu postupka kategorizacije lokalnih cesta i i ulica u gradovima na području TŽ.

Također i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je, u suradnji sa J.P. 'Ceste FBiH', imenovalo stručnu Komisiju za provedbu postupka kategorizacije javnih cesta u Federaciji BiH, odnosno pokrenulo je postupak sa ciljem da se do kraja 2013. godine na području FBiH izvrši kategorizacija i prekategorizacija cesta (regionalnih cesta, magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta).

Zakonska osnova za postupak kategorizacije javnih cesta proizilazi iz slijedećih dokumenata: Zakon o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10,16/10 i 66/13), Uredba o mjerilima i kriterijima za kategorizaciju javnih cesta (Službene novine FBiH, broj 62/11), Odluka kojom se utvrđuju 'Smjernice za projektiranje, građenje, održavanje i nadzor na cestama Federacije Bosne i Hercegovine' (Službene novine FBiH, broj 80/06).

Sa ciljem da navedeni projekat kategorizacija i prekategorizacija cesta (lokalnih cesta, regionalnih cesta, magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta) bude okončan u previđenom roku, predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija odnosno Federalne komisije za kategorizaciju cesta i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i prometa TŽ u suradnji sa Gospodarskom komorom Tuzlanske županije organizirali su 19.11.2013. godine prezentaciju Nacrta Projekta prekategorizacije cesta na podučju TŽ.

Na prezentaciju Nacrta Projekta prekategorizacije cesta na podučju TŽ osim predstavnika Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i prometa TŽ i stručnog konsultanta za izradu projekta kategorizacije cesta na području Federacije BiH 'IPSA Instituta', bili su prisutni i predstavnici svih općina na području TŽ, članovi Stručne komisije za kategorizaciju cesta na području TŽ, kao i predstavnici J.U. Direkcija regionalnih cesta TŽ, kako bi bili informirani o dosadašnjim rezultatima i dali eventualne primjedbe na prezentirani matrijal.

Nakon analize dostavljenih primjedbi od strane lokalnih zajednica na predloženi Nacrt kategorizacije cesta na području TŽ od strane Županijske komisije za kategorizaciju cesta, odnosno Ministarstva trgovine, turizma i proemta TŽ, iste će biti upućena prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i Federalnoj komisiji za kategorizaciju cesta na dalje postupanje.

Predstavnici Federalnog ministarstva će izvršiti valorizaciju dostavljenih primjedbi, te će nakon toga dostaviti Prijedlog 'Odluke o razvrstavanju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste' na suglasnost Ministartvu trgovine turizma i prometa TŽ odnosno Vladi TŽ, te po dobijanju neophodne suglasnosti, predložiti istu Vladi Federacije BiH na usvajanje, u skladu sa članom 9. Zakona o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10,16/10 i 66/13).

Također, istovremeno sa aktivnostima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Ministarstvo trgovine, turizma i prometa će pripremiti i uputiti prema Vladi TŽ prijedlog 'Odluke o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradovima', u skladu sa članom 9. Zakona o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10,16/10 i 66/13).

Po donošenju navedenih Odluka od strane Vlade Federacije BiH odnosno Vlade TŽ stvoriti će se neophodne pretpostavke za ravnomjernijom raspodjelom financijskih sredstava koja pripadaju nadležnim organima kojima je povjereno upravljanje, građenje, rekonstrukcija, održavanje i zaštita cesta.

Projektom prekategorizacije cesta na području Federacije BiH, odnosno na području Tuzlanske županije, kao i ravnomjernijom raspodjelom prihoda u ovisnosti od dužine i ranga cesta, kao i od prometnog opterećenja kroz prosječan broj vozila koji koriste navedene ceste u posmatranom vremenskom razdoblju, doći ćemo do optimalnog modela financiranja cestovne infrastrukture koji će za cilj imati stvaranje optimalnog transportnog sistema koji može omogućiti nesmetan razvoj gospodarstva na području TŽ odnosno Bosne i Hercegovine.

Stvaranjem optimalnog transportnog sistema omogućiti će se nesmetan protok putnika i robe kako na području TŽ, tako i na području BiH, što će nadamo se doprinjeti bržem razvoju gospodarstva i jačanju konkurentnosti gospodarstvenika iz oblasti prijevoza robe i putnika, priopćeno je iz ministarstva trgovine, turizma i prometa TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close