samo naprijed

Potraga za destilerijama: Smilje iz Širokog stiglo do Nevesinja

Gospodarstvo / Flash | 11. 07. 2016. u 08:10 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz problem s niskom cijenom otkupa smilja, proizvođači u Hercegovini, proteklih se dana suočavaju i s problemima otkupa, koji je danima stopiran zbog prezasićenosti destilerija. Uz velike destilerije traga se i za onim najmanjima, što potvrđuje i vlasnica malog pogona u Nevesinju, čija je prvobitna namjena bila destilacija matičnjaka, no zbog velike potražnje i oni su se okrenuli smilju.

''Naša destilerija je počela s radom prije godinu dana, kad smo krenuli u podizanje vlastitih plantaža matičnjaka i s tom namjerom smo kupili destilator kapaciteta 350 litara. Obzirom da nam matičnjak nije dostigao puni rod, trenutno imamo prostora i vršimo uslužnu djelatnost destilacije eteričnih ulja te smilja za kojim je ovih dana velika potražnja'', govori za Bljesak.info Aleksandra Kravić, vlasnica jedine destilerije u Nevesinju.

Kravić govori kako su počeli s destilacijom bijelog bora no ubrzo im je na vrata počelo 'kucati' sve više proizvođača smilja iz obližnjeg Ljubinja i Trebinja, a u posljednje vrijeme imaju sve više ponuda i iz zapadne Hercegovine.

''U proteklom tjednu smo imali jednog klijenta iz Širokog Brijega koji je bio oduševljen našim poslom te smo u kratkom razdoblju sklopili dogovore i za druge proizvođače s tog područja, obzirom da su njihove destilerije prenatrpane i da je prevelika gužva'', objašnjava Kravić i dodaje kako je kapacitet njihove destilerije 1.000 kilograma na 24 sata.

Kravić govori kako će prerada smilja biti samo privremeni posao za njihovu destileriju ali da svakako imaju velike planove oko proširivanja plantaža bilja koje uspijeva na njihovom području. Nažalost, smilje nije jedno od njih.

''Uzgoj smilja je jako unosan i dobar posao za koji treba dosta ulaganja i rada al sigurno se s vremenom isplatit. Nažalost, zbog velike nadmorske visine ono kod nas ne uspijeva, te ćemo se mi bazirati na uzgoj bilja koje je pogodno nama. Svakako, iz dosadašnjih iskustva, radit ćemo i na povećanju broja kooperanata, odnosno suradnje s proizvođačima smilja, jer je ovo zaista unosan posao'', zaključila je Kravić.

Kopirati
Drag cursor here to close