Bugojno

Potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje lignita na lokalitetu Kotezi

Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2014. u 10:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Travniku je potpisan Ugovor o koncesiji za istraživanje uglja lignita na lokalitetu Kotezi u općini Bugojno između Vlade Srednjobosanskog kantona i Zavisnog društva Rudnik uglja "Gračanica“ koje posluje u sastavu JP "Elektroprivreda BiH“.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže da je riječ o veoma značajnom resursu za Srednjobosanski kanton i Federaciju BiH.

Ministar gospodarstva SBK-a Sedžad Milanović kazao je da su na ovoj lokaciji i ranije vršena istraživanja koja moraju biti završena, a procjene govore da je riječ o jednom od najvećih bazena ugljena gdje je strategijom planirano ulaganje u izgradnju termoelektrane.

- Ovo je višemilijunski projekt i strateški projekt na području našeg kantona. Pored "brze ceste“ koja je u završnoj fazi, otvaranje novog kopa Kotezi i izgradnja Termoelektrane Bugojno na potezu između Bugojna i Gornjeg Vakufa-Uskoplja je taj drugi značajan projekt. Ukoliko u cjelosti dođe do njegove realizacije bit će uloženo između 300 i 400 milijuna eura - izjavio je nakon potpisivanja ministar Milanović.

Direktor Rudnika "Gračanica“ Salih Muftić rekao je da su u ovom poduzeću svjesni obveza i odgovornosti i da će ispuniti sve obveze kako bi nakon toga dobili i koncesiju za eksploataciju uglja.

- Ukoliko istraživanja pokažu dobre rezultate to bi moglo značiti nova ulaganja od oko 3 milijuna maraka i zapošljavanja oko 200 radnika uz postojećih 200 zaposlenih, dodaje Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close