Prozor-Rama

Poticaji moraju imati mjesta i u županijskim proračunima

Gospodarstvo / Flash | 16. 10. 2014. u 13:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu aktivnosti na jačanju javno privatnog dijaloga kao modela koji jamči veću konkurentnost privatnog sektora kao onoga dijela društva koji stvara nove vrijednosti, općine Prozor – Rama, Jablanica i Konjic krajem prošle i početkom ove godine utemeljile su svoja Vijeća za konkurentnost.

Vijeća su sastavljena od predstavnika privatnog sektora( u većem broju) i predstavnika javnog sektora - škola, zavoda za zapošljavanje, općinskih vijeća i općinskih službi. Pripremne aktivnosti za osnivanje Vijeća za konkurentnost posebno je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) koje je provodilo i obuke.

U dosadašnjem radu općinska Vijeća za konkurentnost su, u svakoj od ove tri sjevernohercegovačke općine, definirali po nekoliko inicijativa kojima se može povećati konkurentnost lokalnog privatnog sektora.

Osim pojedinačnih inicijativa, na prijedlog predstavnika općine Prozor – Rama, definirana je i zajednička inicijativa sva tri konkurentska vijeća. Zajednička inicijativa se odnosi na utvrđivanje zahtjeva da se u procese poticanja zapošljavanja i poticanja poljoprivrede svojim proračunskim sredstvima uključi i Hercegovačko neretvanska županija.

Naime, zaključeno je kako se iz lokalnih proračuna svake godine izdvajaju kolika – tolika sredstva za ove namjene, dok HNŽ iz svog proračuna visine 650 milijuna KM u zadnje četiri godine nije uspjela izdvojiti ni jednu KM za ove namjene. 

Uključenje županijskog proračuna u poticanje zapošljavanja i poljoprivrede mogao bi značiti dobar vjetar u leđa poduzetnicima i poljoprivrednicima, te konačno pokretanje razvojnih procesa u Hercegovačko neretvanskoj županiji. 

Također bi time u određenoj mjeri bio ispoštovan i Zakon o poticaju razvoja malog gospodarstva i zaštiti tradicionalnih djelatnosti (obrta), koji je Skupština HNŽ/K usvojila još 2010. godine, što nije do sada ništa značilo onima koji su po tom zakonu trebali osigurati sredstva, utvrditi kriterije, raspisati javne pozive i dodijeliti toliko potrebna poticajna sredstva u ovoj Županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close