radna mjesta

Poticaj u BiH: U dvije godine posao za više od 11.000 osoba

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2015. u 14:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH očekuje da će provedbom Uredbe o poticanju zapošljavanja, koja je usvojena na današnjoj sjednici u Mostaru, u dvije godine posao dobiti više od 11 000 osoba. Kako je na konferenciji za novinare kazao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, Federalna vlada osigurala je 70 milijuna maraka (20 milijuna za 2015. i 50 milijuna za 2016. godinu) za poticanje zapošljavanja.

Spomenuta sredstva bit će podijeljena kroz javni natječaj na koji će se moći prijaviti pravni subjekti, s tim da se na natječaj ne mogu prijaviti poduzeća koja se bave trgovačkom djelatnošću, ugostiteljskom djelatnošću i subjekti koji se bave priređivanjem igara na sreću.

Novozaposlenim osobama u pravnim subjektima koji budu odabrani na natječaju, Vlada Federacije BiH pokrivat će sve troškove plaće, doprinosa i poreza na plaću u visini najniže propisane neto plaće u Federaciji BiH. Također, postoji i mogućnost samozapošljavanja, pokretanjem vlastitog biznisa ili obrta.

''Vlada Federacije BiH subvencionirat će poslodavce na period od 12 mjeseci, uz njihovu obvezu da zadrže uposlenika najmanje još 12 mjeseci uz sve prinadležnosti koje uposlenik ima u prvih 12 mjeseci'', istaknuo je ministar Zukić.

Uredbom je precizirano da se na taj način mogu zaposliti osoba u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva, koja se u evidenciji vodi kao nezaposlena duže od trideset dana i koja nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovala.

Po riječima ministra Zukića, Vlada će aktivno pratiti provedbu Uredbe na terenu te će, u skladu s potrebama, tekst Uredbe mijenjati i prilagođavati, što podrazumijeva kako će se gornja dobna granica, koja je sada postavljena na 30 godina, najvjerojatnije povećati.

''Mišljenje većine članova Vlade FBiH je da bi se dobna granica morala podići i to će se najvjerojatnije uraditi izmjenama Uredbe kada budemo imali prva iskustva kroz prvi tranšu sredstava od 20 milijuna maraka. Ta dobna granica sada je tako postavljenja zbog određenih razmimoilaženja u definiranju pojma nezaposlene osobe prema svjetskim i prema našim standardima'', kazao je ministar, napomenuvši kako dobna granica ne postoji kada je u pitanju samozapošljavanje.

Dodao je kako Vlada FBiH procjenjuje da bi se sredstvima osiguranim u federalnom proračunu za 2015. godinu moglo otvoriti oko 3 200 novih radnih mjesta, dok bi se u sljedećoj godini, kada je u federalnom proračunu planirano 50 milijuna maraka za poticanje zapošljavanja, moglo otvoriti dodatnih 8 000 radnih mjesta.

''Ne znamo točno kakvu će pozornost i zanimanje izazvati ova uredba i, samim tim, kakve će učinke proizvesti. Međutim, očekujemo veliko zanimanje, a to mišljenje je utemeljeno na iskustvima susjednih zemalja u kojima su se ovakve mjere aktivne politike zapošljavanja pokazale veoma uspješnim'', kazao je ministar Zukić.

Kopirati
Drag cursor here to close