paket pomoći

Postignut dogovor s Grčkom

Gospodarstvo / Flash | 21. 02. 2015. u 10:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri financija eurozone postigli su sinoć dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri mjeseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti s reformama i s programom štednje.

‘’Imali smo vrlo intenzivnu diskusiju’’, rekao je novinarima u Bruxellesu predsjednik eurozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sjednice, koja je počela s više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konuultacija i završila u petak nešto prije 21 sat. Prema priopćenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje financijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja travnja, pod istim uvjetima koji su važili dosad, što podrazumijeva strukturne reforme i mjere štednje.

‘’Grčka se obavezala da će provesti širok proces restruktuiranja i na vrijeme izmirivati sve obaveze prema kreditorima ‘’, kazao je Dajselblum. Grci će u ponedjeljak dostaviti Bruxellesu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocijenjene, omogućiti da se do kraja travnja izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin "trojka", koji uključuje predstavnike Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamjenje terminom "institucije".

‘’Institucije će u utorak ocijeniti je li plan grčke vlade dobra startna osnova za reviziju u travnju’’, rekla je poslije sjednice Christine Lagarde, šefica MMF. Grčka je nakon formiranja ljevičarske vlade na čelu sa Aleksisom Ciprasom prekinula odnose s "trojkom" i najavila napuštanje programa štednje, ali je pod usredsređenim pritiskom ostalih članica eurozone na čelu s Njemačkom bila prinuđena da popusti.

‘’Znao sam da ćemo uspjeti I postići dogovor’’, rekao je novinarima europski komesar za gospodarska i financjska pitanja Pierre Moscovici. On je dodao da su intenzivni pregovori koji su vođeni posljednjih nedjelja doveli do toga da se sudionici u debate bolje upoznaju i uspostave povjerenje.

Ranije ugovoren program financijske pomoći za otplatu 320 milijardi eura grčkog javnog duga ističe 28. veljače, a da večerašnji sastanak nije uspio, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti eurozonu, sa nesagledivim posljedicama po zajedničku europsku valutu.

Kopirati
Drag cursor here to close