Uvoziti ćemo ih

Posljedice poplava: Najviše pogođeni usjevi pšenice, krumpira i kukuruza

Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2014. u 16:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako će se visina šteta u poljoprivredi izazvana poplavama moći utvrditi tek u sljedećih mjesec dana, već sada je vrlo izvjesno da će prinosi kako žitarica tako i povrća biti znatno umanjeni. Najviše su pogođeni usjevi pšenice, krumpira i kukuruza te bi, prema nekim procjenama, prinosi ovih usjeva ove godine mogli biti i za 50 posto manji.

Ekonomski stručnjaci napominju da će se to izravno odraziti i na uvoz poljoprivrednih proizvoda, a posebno žitarica iz inozemstva.

Ekonomski stručnjak i direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja Sarajevo Anton Jekauc za Anadolu Agency je izjavio da štete nanesene poljoprivrednim usjevima uslijed poplava u BiH nimalo nisu male niti zanemarive.

Naglašava da ekonomska politika u sektoru poljoprivrede u cijeloj BiH nije pametno i sustavno isplanirana iako postoji ogroman potencijal da zemlja ostvari veliki profit od ove grane koja bi mogla primiti na tisuće novih radnika sa zavoda za zapošljavanje.

"Ekonomska politika koja se vodi u BiH je općenito katastrofalna, pa prema tome i ekonomska politika u poljoprivredi je nedostatna. Tako se na primjer u zemlji svake godine ne obradi preko dva milijuna hektara plodne zemlje, a od toga se navodnjava nešto preko jedan posto obrađenih površina. Tu se nalaze najveće štete za gospodarstvo i stanovništvo u BiH", ocjenjuje ovaj ekspert.

Ipak, smatra da i pored velikih šteta koje su poplave pričinile na poljoprivrednim zemljištima cijene brašna neće mnogo rasti u sljedećem razdoblju jer, smatra, da se bh. gospodarstvo u velikom djelu u ovom sektoru oslanja na uvoz.

"Smanjenje prinosa za 50 posto kako procjenjuju poljoprivredni stručnjaci neće mnogo utjecati na poskupljenje brašna jer se kod nas uopće sve uvozi i cijene zavise od međunarodnih trendova cijena za poljoprivredne proizvode na stranim tržištima. Dokle će to biti tako, ostaje da vidimo", napominje Jekauc.

Podsjeća da se BiH i ranijih godina suočavala sa istim ili sličnim trendovima zbog poplava ili zbog suša kada je dolazilo do porasta uvoza žitarica, posebno pšenice i kukuruza, što će se, kako napominje, dogoditi i ovaj put.

Inače, prema navodima Federalnog operativnog centra civilne zaštite, u poplavama prethodnih tjedana na teritoriji Federacije BiH najviše je pogođen Tuzlanski Kanton.

Tako je na području općine Gračanica rijeka Spreča poplavila oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Također, na području općine Doboj Istok, pod vodom je bilo oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U naselju Donji Rainci u Kalesiji došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče, a poplavljeno je oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kopirati
Drag cursor here to close