Šarović

Poskupjet će plin: Sankcije odbijaju investicije u energetiku

Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2017. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sankcije Energetske zajednice za BiH šalju veoma lošu sliku o zemlji, štete njenom kredibilitetu i odbijaju potencijalne investitore u energetski sektor'', izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Pojasnio je kako su sankcije nastavljene od 1. travnja zbog neusvajanja zakona o energiji na državnoj razini, da je BiH jedina članica Energetske zajednice kojoj su sankcije uvedene te je neozbiljno da neki govore da su te sankcije nevažne.

''BiH je lišena bilo kakvih investicija u oblasti plina iz projekata Energetske zajednice i fondova EU, a kroz sankcije je pozvana i Europska komisija da razmotri daljnja ulaganja u BiH u oblasti električne energije'', rekao je Šarović.

Naveo je kako je u BiH krajem godine moguće poskupljenje plina zbog povećanja transportnih tarifa preko teritorije Srbije, dok je poskupljenje koje je najavio BH-Gas, između ostalog, posljedica nepostojanja zakona koji bi regulirao transportne tarife.

Šarović je istaknuo kako je razgovarao s rukovodstvom Energetske zajednice i odlučio da spomenuti zakon, koji je u najvećem dijelu usuglašen s nadležnim entitetskim ministarstvima, prođe proceduru u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH jer smatra da je to najbolje rješenje.

Podsjećamo, federalni premijer Fadil Novalić rekao je kako BiH neće osjetiti nikakve posljedice.
''Sankcije se odnose na to da nećemo mogući konzumirati sredstva koja ionako ni sada ne konzumiramo. Znači, neće se ništa dogoditi'', rekao je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close