Ekonomski razvoj

Posebnu pozornost potebno posvetiti razvoju malog i srednjeg poduzetništva

Gospodarstvo / Flash | 24. 12. 2013. u 15:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o stanju poduzetničkih zona u Federaciji BiH u kojoj je istaknuto da je posebna pozornost izgradnji poslovne infrastrukture dana i kroz projekt "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH", kao sastavnog dijela Strategije ekonomskog razvoja FBiH.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je spoznalo značaj ulaganja u ovaj segment male privrede, pa je tijekom posljednjih osam godina izdvojilo znatna sredstva za ovu namjenu.

Od 2005. pa zaključno s 2012. Ministarstvo je za poslovne zone u Federaciji BiH izdvojilo 11.316.330 KM.

Aktivnosti vezane za dodjelu poticajnih sredstava općinama za poduzetničke zone su pri kraju i za 2013., a planirano je izdvajanje 1.500.000 KM.

Dodjela ovih sredstava je dodatno animirala općinske strukture da pokrenu ili ubrzaju planirane aktivnosti na uspostavi ili razvoju poslovnih zona.

Danas razmatrana Informacija obuhvata pregled stanja u 24 poduzetničke zone koje se nalaze u 15 općina Federacije BiH, što je dovoljno za izvođenje kvalitetne ocjene o ovoj problematici.

Odabrane općine za analizu stanja su Bihać, Sanski Most, Odžak, Orašje, Lukavac, Kakanj, Tešanj, Usora, Žepče, Vitez, Čitluk, Stolac, Ljubuški, Livno i Tomislavgrad za koje je ovo ministarstvo do sada izdvojilo 5.953.500 KM, što je 46,4 posto ukupno dodijeljenih sredstava.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će, u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i jedinicama lokalne uprave, nastaviti aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona u FBiH, a u skladu sa Zakonom o poticanju razvoja male privrede, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close