"U fokusu: Održivost“

Poruka sa online panela: U fokusu: Održivost“

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2022. u 13:04 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Ljudi misle da rade dovoljno na očuvanju životne sredine. To nije baš tako. Svi mi, uglavnom, čekamo da prvo reagiraju države i kompanije. Moramo se fokusirati. Veliku šansu za održivu budućnost nam daje nauka, ali nju mora da prati ponašanje i navike ljudi“, rekla je Pipa Bejli, direktorica za klimatske promjene i održivost u Ipsosu, na otvaranju online panela „U fokusu: Održivost“.

Transparentnošću do povjerenja

Bejli dodaje i da veliki izazov predstavljaju klasične cigarete, ali da je tehnologija ponudila rješenja i zato je šansa očigledna. Među tim inovacijama se podrazumijevaju i uređaji koji zagrijevaju, a ne sagorijevaju duhan, pa tako se tako Erik Blumkvist nadovezuje: „Postoje proizvodi smanjenog rizika koji mogu da budu od koristi za pušače. Naravno, oni su namijenjeni samo onim pušačima koji bi svakako nastavili da puše. Također je prijeko potrebno da regulatori shvate njihov značaj. Države mogu značajno da doprinesu tranziciji i transformaciji tako što će pušačima dozvoliti da izaberu opciju koja je manje štetna“.

PR  / Poruka sa online panela: U fokusu: Održivost“

Sara Bostvik Stromoski, direktorica za održivi razvoj u okviru kompanije Filip Moris, kaže da ta kompanija ulaže nadljudske napore da bi ispunila potrebe koje svet ima i učinila budućnost boljom i bez duhanskog dima. Ona kao ključnu vreijdnost izdvaja transparentnost jer bez nje ne može doći do transformacije: „Vremena su se promijenila. Mi težimo da idemo dalje od klasičnih duhanskih proizvoda, da ih promijenimo. Svi podaci, sve naučne činjenice i informacije o našim bezdimnim proizvodima su javno dostupne na sajtovima. Sve je lako provjeriti. To radimo jer vjerujemo da će nam transparentnost pomoći da učvrstimo povjerenje, iako smo svjesni da se mnoge kompanije ne ponašaju tako. Uvijek ohrabrujemo sve zainteresirane strane da razgovaraju sa nama o svemu, jedino tako možemo da činimo prave stvari“.

Smanjiti ugljenični otisak

Ne radi samo duhanska industrija na održivim rješenjima. Kevin Peng, naučnik u ALD Grupi, smatra da uređaji nove generacije, naročito oni koje je moguće puniti i ponovo koristiti, iz koje god industrije dolazili, smanjuju ugljenični otisak u životnoj sredini. „Sada se mnogo ulaže u istraživanje i razvoj inovacija jer se pronalaženjem održivih rješenja brine o okruženju. Proizvodi se danas ne lansiraju sve dok ne postoje dokazi da odgovaraju standardima održivosti“, rekao je Đanmarko Guiduci, direktor prodaje u kompaniji Cerulean.
Sumirajući izlaganja svih predavača Adrian Pejn, jedan od moderatora ovog panela, zaključuje: „Budućnost je našima rukama“.

Kopirati
Drag cursor here to close