Mjere

Porezna uprava: Blokada računa dužnicima, ako ne budu uplaćivali doprinose

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2017. u 10:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poreznim dužnicima koji ne budu poštovali odluku Porezne uprave Federacije BiH (FBiH), prema kojoj se ubuduće neće moći isplaćivati plaće ako uz njih nisu uplaćeni porezi i doprinosi, bit će blokirani računi.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, najveći dužnici su poduzeća koja se nalaze u većinskom državnom vlasništvu, a koja ukupno imaju više od 100.000 radnika.

'Dnevni avaz' piše da je Vlada FBiH u travnju prošle godine privremeno zaustavila aktivnosti Porezne uprave i obećala da će donijeti zakonska rješenja u vezi sa naplatom duga, te da je tom prilikom federalni premijer Fadil Novalić rekao da je to početak kraja neplaćanja poreza i doprinosa.

Budući da taj obećani propis nije donesen, Porezna uprava poduzela je mjere iz svojih nadležnosti radi sprječavanja nastanka novog duga. Iz Porezne uprave poručili su da, ukoliko dužnici i dalje ne budu plaćali poreze i doprinose, bit će nastavljena prinudna naplata koja je propisana Zakonom o Poreskoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate FBiH.

"Te mjere podrazumijevaju i donošenje rješenja o zabrani transakcija preko računa poreznog obveznika, odnosno blokadi računa, naplati iz imovine, zapljeni i prodaji imovine, kao i naplati iz vrijednosnih papira", rečeno je za 'Avaz' u Poreznoj upravi FBiH.

Najveći dužnici su Željeznice FBiH, čiji je dug 192 milijuna KM, GRAS sa 127 miljuna KM, dok se na trećem mjestu nalazi Rudnik 'Kreka', koji duguje 120 milijuna KM. Iz Porezne uprave ističu da se mjere koje su poduzete odnose na dužnike koji nisu zaključili sporazum o plaćanju duga na rate ili o odgođenom plaćanju, a uz to ne plaćaju ni tekuće porezne obaveze.

Zakonom o doprinosima propisane su novčane kazne od 2.000 do 10.000 KM za prekršaj ako poslodavac ne obračuna doprinose pri obračunu plaće, najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela na isplatu.

Novčanom kaznom u iznosu 500 do 2.000 KM bit će kažnjena pravna osoba, a kaznom od 2.000 do 5.000 KM banka koja vrši prijenos sredstava s računa obveznika, ako u propisanom roku nije obavijestila Poreznu upravu o isplati plaće ili primanja prema kojima nisu istovremeno plaćeni doprinosi.

Kopirati
Drag cursor here to close