Republika Srpska

Porasle plaće, a s njima i cijene

Tako su usluge skuplje i za više od deset posto, a uslužne poslove obavljaju uglavnom poduzetnici koji imaju zaposlenog jednog radnika i prikazuju isplaćenu najnižu plaću.
Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2024. u 12:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećanje minimalca sa 700 na 900 KM u Republici Srpskoj rezultiralo je brojnim poskupljenjima i većim prihodima u proračun RS. Tako su usluge skuplje i za više od deset posto, a uslužne poslove obavljaju uglavnom poduzetnici koji imaju zaposlenog jednog radnika i prikazuju isplaćenu najnižu plaću. Kao što su i najavili, rast troškova prebacili su na potrošače.

Primjera radi, za kompletno pranje automobila u Banja Luci koje je koštalo 15 KM sada treba platiti 18 KM. Feniranje kose srednje dužine je 15 KM u salonu u kojem je koštalo 12 KM, dok je muško šišanje skuplje za oko 2,50 - 3 KM i najniža cijena je 10 KM. Kava je poskupjela za otprilike 0,50 KM i košta u prosjeku 2,50 KM. Kemijsko čišćenje muškog odjela poskupjelo je za najmanje 2 KM, a u prosjeku košta oko 22 KM.

Dva puta u tri mjeseca povećavali cijene

Ovo su samo neke od cijena usluga koje su povećane u ovoj godini, a neki poduzetnici su čak dva puta u tri mjeseca povećavali cijene jer su im vlasnici poslovnih prostora povećali najam.

"Vlasnik mi je povećao najam za 10 posto jer su i njemu svi životni troškovi povećani. Zato sam i ja morala još jednom podići cijene", kaže vlasnica jednog frizerskog salona u Banja Luci.

Po podacima Zavoda za statistiku RS, godišnji rasta najma u ožujku je 11,1 posto.

Koliko tržište može izdržati rast cijena?

Vladimir Blagojević, direktor Zanatsko-poduzetničke komore Banja Luka, za Fenu kaže kako je sasvim očekivano da se povećanje troškova poduzetnika odrazi na povećanje cijena proizvoda usluga.

"Mi smo se zalagali da se, ako se već ide u povećanje najniže plaće, istovremeno smanje nameti na plaću kako bi se to namirilo. Međutim, to se nije dogodilo pa imamo veće cijene jer nema drugih izvora da se kompenzira rast troškova u radu poduzetnika", navodi Blagojević.

Sada je, kako kaže, pitanje koliko naše malo tržište može izdržati rast cijena i koliko sve ovo utječe na kupovnu moć građana.

"Već dvije-tri godine imamo konstantan rast cijena, odnosno inflaciju, i, s druge strane, pritisak na rast plaća. Imamo spiralnu inflaciju i pitanje je do kada može to trajati. Ušli smo u vrzino kolo. Mislim da bez sustavnih rješenja ovo neće stati", smatra Blagojević.

Povećanje minimalca za 200 KM osjeti se i u proračunu RS, pa su tako u prva tri mjeseca ove godine prihodi od poreza na dohodak veći za 20 odsto, a od doprinosa za 12 odsto.

Vlada RS je odlučila da najniža zakonska plaća od 1. siječnja iznosi 900 KM umjesto dotadašnjih 700 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close