Svjetsko tržište

Porasle cijene nafte

Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2017. u 16:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte porasle su u četvrtak nakon što su izvori iz OPEC-a kazali da bi ova organizacija mogla produžiti dogovor s državama koje nisu njene članice o smanjenju zaliha nafte i da bi možda čak mogla primijeniti i veće rezove ukoliko globalne zalihe sirove nafte ne padnu ispod ciljanog nivoa, izvještava Reuters.

OPEC i drugi izvoznici, uključujući Rusiju, prošle godine su se složili smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno, kako bi se smanjila prezasićenost koja je uzrokovala padanje cijena. Dogovor je stupio na snagu 1. siječnja i predviđeno je da traje šest mjeseci.

Čini se da se većina proizvođača drži dogovora, ali do sada nije jasno koliko uticaja smanjenja proizvodnje imaju na svjetske zalihe nafte koje su blizu rekordnog nivoa.

Dogovor bi mogao produžen ukoliko svi veliki proizvođači pokažu "efikasnu suradnju", kazao je za Reuters izvor iz OPEC-a.

''Postoji dobra šansa i visoki izgledi da organizacija (OPEC) odluči da želi nastaviti ovaj proces'', rekao je Richard Mallinson, analitičar u konzultantskoj firmi Energy Aspects.

Cijena sirove nafte je porasla za 30 centi.

Kopirati
Drag cursor here to close