Šarović

Poljoprivrednicima u BiH neće biti lako, ali neće propasti

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2017. u 14:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je prijedlog rezolucije o BiH za 2016. godinu, koji je jučer usvojio Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta, dokument načelnog karaktera te da se njime podržava europski put BiH.

''Nisam očekivao nešto više i, uostalom, sve je to i u ključnim dokumentima koji su usvojeni u institucijama BiH'', rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Komentirajući moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije, Šarović je je kazao da je to razgovor o nečemu što za sada ne postoji.

''Svaki od političkih faktora u BiH, ukoliko se o tom pitanju nešto dogodi, poduzima odgovarajuće korake. Bilo šta da govorim hipotetički nije fer, ne znam da li ima smisla da otvaramo polemiku oko nečega što je samo stvar pretpostavke'', istaknuo je.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH osvrnuo se i na adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je danas stupio na snagu te napomenuo da će se od današnjeg dana jedna količina proizvoda početi uvoziti u BiH bez prelevmana i kvota.

''Ali jedan dio poljoprivrednih proizvoda moći će se od sada izvoziti u zemlje EU bez prelevmana i bez kvota. To je ugovor koji ima obostrano djelovanje, i na jednoj i na drugoj strani'', smatra Šarović.

Međutim, istaknuo je da jednom dijelu poljoprivrednog sektora neće biti lako, posebno mljekarskom te sektoru mesoprerađivača, jer će biti još ranjiviji kada je u pitanju uvoz određenih proizvoda u određenim kvotama.

Naglasio je da u Ministarstvu za ovu godinu ne očekuju značajnije povećanje uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih proizvoda u BiH, kao i da očekuju smanjenje proračuna BiH u iznosu od 50 milijuna KM, što će biti posljedica ulaska jednog broja proizvoda bez carina i prelevmana.

Šarović je mišljenja da poljoprivrednicima u BiH neće biti lako, ali da ipak neće propasti te da su izjave koje su se pojavljivale u medijima proteklih dana "prenapuhane".

Ono što nedostaje BiH, zaključio je, jesu planovi na svim nivoima, kako bi mogla biti napravljena procjena implikacija adaptiranog SSP-a na poljoprivredno tržište u BiH te kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close