izvoz iz bih u tursku

Poljoprivrednici: Javno kaznite prekršitelje sporazuma o izvozu mesa

Gospodarstvo / Flash | 14. 01. 2016. u 12:56 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine traži da vlasti kazne bosanskohercegovačke kompanije koje su prekršile sporazum o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku, nakon čega Vlada Turske uvodi rigorozne mjere prema BiH.

''Kako saznajemo iz medija, najmanje dvije firme iz Bosne i Hercegovine prekršile su sporazum. Jedini uvjet za izvoz mesa iz BiH u Tursku bio je da su goveda uzgojena u BiH, međutim, nekoliko kompanija iz BiH zloupotrijebilo je ovaj sporazum te bh. poljoprivredi nanijelo ogromnu štetu'', kaže se u priopćenju Udruženja poljoprivrednika.

Javno predočiti prekršitelje

U udruženju smatraju da vlasti moraju kazniti i javno predočiti koje kompanije su prekršitelji, kako bi baš one snosile posljedice.

Djelovanjem tih kompanija su oštećeni domaća proizvodnja i domaći proizvođači, koji ionako jedva održavaju proizvodnju, a "mi smo ti koji moramo zaštititi domaće proizvode i probuditi svijest javnosti o kupovini domaćeg i zaštiti domaće proizvodnje", naglašavaju iz Udruženja.

Podsjetimo, državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), provela je opsežnu istragu o falsificiranju dokumentacije za izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Dio bh. izvoznika mesa u Tursku zloupotrijebio je bescarinski izvoz mesa, na taj način što su određene količine mesa uvozili iz susjednih država a potom izvozili u Tursku kao domaći, bh. proizvod.

Prema informacijama Slobodne Bosne, SIPA je utvrdila da su pojedini mesoprerađivači uz pomoć veterinara falsificirali dokumentaciju (ušne markice i putovnice životinja) i na temelju falsificiranih dokumenata, dobivali potrebno odobrenje od Vanjskotrgovinske komore BiH za izvoz mesa u Tursku.

Inače, prvi nagovještaji moguće zloupotrebe bescarinskog izvoza pojavili su se još sredinom protekle godine kada je primijećen snažan rast izvoza mesa u Tursku, ali u isto vrijeme i snažan rast uvoza mesa u BiH. Pri tome su izvoznici naglo oborili cijene otkupa mesa u BiH, s prvobitnih 4,5 KM na 3,5 KM za kilogram, mada su izvozne cijene u Turskoj ostale nepromijenjene - 10 KM za kilogram.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pak tvrdi kako sporazum između Turske i BiH nije ugrožen.

Sporazum izeđu Turske i BiH nije ugrožen

On je negirao i navode da Turska na bilo koji način pooštrava mjere za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, nakon što su se pojavili navodi da su pojedini proizvođači vršili moguće manipulacije njegovog porijekla. Sve aktivnosti na sprečavanju mogućih zloupotreba, istaknuo je ministar Šarović, provodi isključivo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine s nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine i entiteta.

"Ne provodi nikakve aktivnosti Turska, nego Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih opdnosa BiH i nadležne službe koje već unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole svih izvoznih objekata kako bi eventualno eliminisali bilo kakve nepravilnosti oko porijekla. Provjerava se radi li se  o domaćim proizvodima u ovom slučaju mesa,  drže li se odgovarajućih pravila u tom smislu i i ima li zloupotreba. Tako da je to aktivnost koju je pokrenulo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ne Turska", naglasio je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close