Poziv na razgovor

Poljoprivrednici godinu dana bez poticaja spremni za blokade

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2015. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi s kojima se susreću poljoprivrednici su ogromni i nemoguće ih je početi rješavati bez ozbiljnog uključivanja svih dijelova vlasti zaključeno je na sastanku Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza u FBiH održanom jučer u Orašju na temu "Rješavanje nagomilanih problema u poljoprivredi Federacije BiH", a organizirao ga je Seljački savez FBiH.

Kako je priopćeno iz tog saveza, zaključci sa sastanka poslani su Parlamentu FBiH, predsjedniku FBiH, predsjedniku Vlade FBiH te svim ministrima u Vladi FBiH.

U zaključcima se traži da se donesu izmjene i dopune Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2015. i Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji, po prijedlozima koordinacije.

Također se traži žuran sastanak s predsjednikom FBiH, predsjednikom Vlade FBiH, ministricom financija te ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH.

Nadalje, zatražena je i tematska sjednica Vlade FBiH na temu "Stanje u poljoprivrednom sektoru FBiH i rješavanje nagomilanih problema u poljoprivredi", kojoj bi nazočili uz članove Vlade i predsjednik F BiH i predsjednici oba doma Parlamenta FBiH, te predstavnici koordinacije federalnih poljoprivrednih udruga i saveza.

"Ako se ne ispune navedeni zahtjevi i ne dođe do prihvatljivih rješenja, 21. srpnja 2015. godine pokrenut će se prosvjedi poljoprivrednih proizvođača uz blokade institucija i važnih prometnica", stoji u priopćenju Seljačkoga saveza FBiH.

Podsjetili su kako se 30. lipnja 2015.godine navršilo točno godinu dana od zadnjih isplata poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, što je samo kap u moru nagomilanih problema u poljoprivrednom sektoru.

"Nadamo se, a i duboko vjerujemo da ćete prepoznati koliko nam je bitno da ove probleme koje smo naveli zajednički riješimo razgovorom za stolom, a ne na ulici, jer je to u interesu svih građana Federacije BiH", stoji u priopćenju Seljačkog saveza Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close