Poticaji

Poligon za pranje: 300 institucija civilnom sektoru daje 100 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2016. u 12:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od tri stotine institucija u Bosni i Hercegovini, na svim razinama vlasti, izdvaja godišnje više od 100 milijuna konvertibilnih maraka za civilni primjenjujući različite kriterije i modele u dodjeli i naročito u praćenju efekata ulaganja u ovaj značajan segment društvenog djelovanja, podatak je s dvodnevne regionalne konferencije ''Transparentno alociranje javnih sredstava – dobre prakse i modeli iz EU'' održane u protekla dva dana na Jahorini.

''Odgovornost za transparentne procedure i efikasno civilno društvo leži i na institucijama i na organizacijama civilnog društva podjednako. Institucije su te koje trebaju osigurati objektivne kriterije i efikasnu disperziju javnih sredstava, a na organizacijama civilnog društva je da budu dosljedne i efikasne u svom radu, da jačaju svoje kapacitete i kompetencije kako bi odgovorile potrebama društva na adekvatan način. Ovom temom se, kroz EU projekt Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) u BiH u partnerstvu sa TACSO VESTA, bavimo s namjerom da događaj doprinese ispunjenju Cilja 2 „EU smjernica za podršku civilnom društvu u zemljama proširenja 2014-2020“, odnosno, osiguranja financijskog okruženja koje podržava održivost organizacija civilnog društva. Smjernice predviđaju rezultate koji trebaju biti ostvareni do 2020. godine i prema kojima podrška vlade organizacijama civilnog društva treba biti povećana, dostupna i izdvojena na transparentan, odgovoran, korektan i nediskriminatoran način'', rekla je Slavica Drašković, rezidentna savjetnica TACSO BiH.

Tokom dvodnevne konferencije, oko 90 učesnika iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Turske i Bosne i Hercegovine, uz razmijenjene prakse i iskustva, suglasilo se da je neophodno poštovanje ključnih principa za uspostavu procedura i sistema – za sve institucije i civilno društvo u procesu izdvajanja sredstava iz javnih fondova - zasnovanih na kriterijima transparentnosti; jednakog i nediskriminatornog pristupa; uvažavanja interesa javnosti i usklađenosti sa strategijama; istovremeno principi uključuju podršku civilnom društvu da bude efikasno u svojim aktivnostima, da je sposobno i održivo uz jačanje uloge u učesničkoj demokraciji. Ove principe uspostavila je estonska mreža organizacija civilnog društva NENO koja je predstavljena kao primjer dobre EU prakse tijekom konferencije, koji su svi učesnici prepoznali kao obvezne i primjenjive u svim državama Zapadnog Balkana i Turske.

Fokus prakse izdvajanja i distribucije javnih sredstava treba da prati cijeli proces upravljanja sredstvima, od strateškog planiranja do praćenja efekata i utjecaja utrošenih sredstava. Trendovi u transparentnom izdvajanju javnih sredstava kreću se u razvojnim pravcima uz napomenu da ima još mnogo posla na uspostavljanju sustava koji će omogućiti da izdvajanja budu korištena na najbolji način, bez uplitanja politike i uz maksimalnu zaštitu od korupcije u javnom financiranju, rečeno je tijekom konferencije. Informacija o trendovima u iznosima, procedurama i načinu distribucije sredstava iz javnih izvora u BiH tijekom 2013. i 2014. godine, bit će dostupne krajem travnja, kad će biti završeno istraživanje.

Projekt TACSO je dio EU programa za podršku civilnom društvu koji ima za cilj jačanje uloge civilnog društva u okviru učesničke demokracije, te podršku razvoju stimulativnog okruženja za civilno društvo u zemljama korisnicama instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Kopirati
Drag cursor here to close