Preuzimanje Gorenja

Policija istražuje curenje tajnih informacija o poslu Gorenje-Panasonic

Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2016. u 06:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska policija istražuje curenje povjerljivih informacija iz holdinga Gorenje o mogućnosti da tog proizvođača preuzme japanska korporacija Panasonic, objavio je u četvrtak ljubljanski "Dnevnik".

Nacionalni istražni ured (NPU), policijski odjel za istragu korupcije i organiziranog kriminala, potvrdio je za taj dnevni list da vodi predkazneni postupak o navodnom prijevremenom curenju povjerljive unutarnje informacije, ali zbog interesa istrage odbija dati više pojedinosti.

Procurila je informacija da je Panasonic početkom kolovoza počeo due dilligence, pregled unutarnjeg poslovanja Gorenja, s mogućnošću da u njemu poveća svoj vlasnički udio i da ga preuzme.

Dogovor uprave i Panasonica o pregledu i mogućem preuzimanju Gorenja potpisan je 13. srpnja, ali o tome nisu odmah po pravilima obaviješteni svi dioničari, nego je direktor Franjo Bobinac o operaciji najprije obavijestio premijera Miru Cerara te nekoliko ministara u njegovoj vladi.

Budući da je cijena dionica Gorenja naglo porasla već sredinom srpnja, prije javne objave informacije, i da je dionicom ostvaren velik promet na burzi, pojavile su se sumnje da je netko od toga ostvario financijsku korist.

Prosvjedovali su i neki mali dioničari, javlja Hina.

Nadzorni odbor zaštitio je Bobinca, dugogodišnjeg direktora vrlo uspješne tvrtke i naveo da je odobrio odluku da se informacija o dogovoru s Panasonicom javno objavi "s odgodom".
Bobinac je za "Dnevnik" prošlog tjedna izjavio da takva odluka nije izazvala nejednak tretman investitora.

Dan nakon javne objave informacija, cijena dionice Gorenja na burzi porasla je za sedam posto, a od početka godine njezina je kotacija na Ljubljanskoj burzi povećana za 60 posto i najviša je u zadnjih 6 godina, piše "Dnevnik".

"Gorenje s Panasonicom, koji trenutno ima 10,74 posto dionica, surađuje već tri godine na razvoju proizvoda kojima će se povećati opseg poslovanja. Vjerujem da nitko od onih koji su o dogovoru s Panasonicom bili obaviješteni prije javne objave tu informaciju nije zlorabio", kazao je Bobinac u razgovoru za dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close