Konferencija

Pola BiH pod šumom, a drvna industrija zanemarena

Gospodarstvo / Flash | 06. 10. 2016. u 09:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvni klaster Hercegovina (DKH), u suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom, organizirao je danas u Mostaru tematsku konferenciju ''Centar izvrsnosti za drvo – korak do EU sredstava i izazovi i prilike drvne industrije BIH'' koja je okupila eminentne stručnjake iz Hrvatskog drvnog klastera te predstavnike nadležnih županijskih institucija, visokoškolskih ustanova i razvojnih agencija.

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovina Zdravko Vojvodić naglasio je uoči konferencije kako je drvna industrija grana koja je malo zanemarena u BiH, a upravo BiH ima 54 posto površine pod šumom.

''Upravo bitnost te mase koju imamo i ekonomije koja se može od nje napraviti istaknut će današnja konferencija'', kazao je Vojvodić.

Osim toga, bit će ukazano na važnost izgradnje Centra izvrsnosti za drvo u kojem će se obučavati kadrovi za drvnu industriju jer, kako je kazao, "takvih školovanih u BiH nemamo".

''Tehnološku osnovu za taj centar smo napravili, prostor smo dobili i danas potpisujemo ugovor o korištenju tog prostora. Trenutno radimo građevinski projekat, a nakon toga možemo aplicirati prema europskim fondovima, gdje se umrežavamo s Hrvatskom, Austrijom, Slovenijom i ostalim zainteresiranim zemljama'', pojasnio je Vojvodić.

Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivić Pašalić kazao je kako će na današnjoj konferenciji nastojati da prenese iskustva Hrvatske s posebnim naglaskom na organiziranje tvrtki u okviru i u obliku klastera, komora.

Govoreći o tome na koji način BiH može doći do sredstava EU gledajući na iskustvo Republike Hrvatske, Pašalić je naveo kako postoji čitav niz programa u EU, jasnih procedura i projekata, dodavši da je riječ o velikim sredstvima i o velikoj šansi za BiH.

''Sredstva su velika i ozbiljna, procedure su jasne i tu postoje iskustva RH i zemalja koje su prije Hrvatske ušle u EU, i to je velika razvojna šansa. Oni u pravili potiču mala i srednja poduzeća, a mislim da je to u BiH nešto što je vrlo interesantno jer je struktura gospodarstva takva kao i u Hrvatskoj - preko 95 posto poduzeća u industriji su mala i srednja poduzeća, što je velika razvojna šansa'', istaknuo je Pašalić.

Tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić naglasio je kako je to ministarstvo, kroz svoje politike poticaja razvoja malog gospodarstva, od 2004. do 2016. godine izdvojilo negdje oko 66 milijuna i 500 tisuća maraka za razvoj cjelokupnog gospodarstva, od čega je za poduzetničku infrastrukturu izdvojeno negdje oko 18 milijuna i 280 tisuća maraka ili 27,5 posto od ukupno izdvojenih sredstva za razvoj gospodarstva.

'' Od tih 27,5 posto samo 5,5 posto je išlo na jačanje ovog vida poduzetničke infrastrukture, ali očekivati je u doglednom vremenu da će Ministarstvo i dalje nastojati da jača i ovaj vid jako bitnog udruženja koje doprinosi jačanju sektora drveta, koji je prošle godine imao suficit od 1 milijardu i 107 miliona maraka - naglasio je Bejić.

Konferencija se održava u Hotelu "Mostar" u dva tematska bloka - Centar izvrsnosti za drvo i Izazovi i prilike drvne industrije u BiH, iza kojih će biti doneseni zaključci.

Kopirati
Drag cursor here to close