ILO

Pogledajte mapu: Gdje mladi najteže dolaze do posla

Gospodarstvo / Flash | 05. 09. 2016. u 06:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među pojedinim regijama, najviše stope nezaposlenosti među mladima - iznad 30 posto - bilježe arapske države, teško pogođene brojnim geopolitičkim napetostima.

Kada su u pitanju zemlje regije, najvišu stopu (iznad 30 posto) bilježe Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija. Podaci za Kosovo nisu prikazani, piše Al Jazeera.

U Albaniji, 28 do 35 posto mladih od 15 do 24 godine ne može naći posao, dok u Sloveniji taj postotak iznosi 13 do 20 posto.

Broj nezaposlenih mladih širom svijeta porast će ove godine, prvi put u zadnje tri godine, i to za 500.000, na ukupno 71 milijuna, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u najnovijem izvještaju.

Stopa nezaposlenosti među mladima porast će ove godine na 13,1 posto, s prošlogodišnjih 12,9 posto. Time će se ponovo približiti rekordnih 13,2 posto, zabilježenih 2013. godine, procjenjuju u ILO-u.

Glavni je razlog za to povećanje neočekivano duboke recesije u pojedinim ključnim ekonomija u nastajanju, fokusiranim na izvoz robe te stagnacija u pojedinim razvijenim zemljama, upozorava viši ekonomist ILO-a i glavni autor izvještaja Steven Tobin.

Situacija bi se trebala stabilizirati iduće godine, pokazuje izvještaj.

In which countries is it hardest for young people to find work in 2016?

Kopirati
Drag cursor here to close