O.P.T.I.O.N.

Poduzećima bez profita do zapošljavanja osoba s invaliditetom

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2015. u 11:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri omjeh" Mostar organizirala je danas u Mostaru predstavljanje projekta "Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori" -O.P.T.I.O.N. u okviru kojeg su predstavljene projektne aktivnosti, glavni ciljevi i očekivani rezultati.

''Cilj projekta je podržati društveni, ekonomski i kulturni razvoj prekograničnog područja kroz stvaranje novih veza među zajednicama, ustanovama, udrugama i privatnim tvrtkama u regiji koje rade na socijalno- radnoj integraciji osoba s invaliditetom'', rekla je Vedrana Šunjić koordinatorica ovog projekta.

Prekogranična suradnja

Kroz prekograničnu suradnju BiH i Crne Gore radit će se na uključivanju osoba s invaliditetom u društvo, rekla je Šunjić objašnjavajući kako će se na taj način pružiti mogućnost za profesionalno usavršavanje njihovih vještina kroz socijalno poduzetništvo u obje zemlje.

''Očekujemo povećanje prekogranične kulturne razmjene u području socijalne skrbi i profesionalne integracije osoba s invaliditetom, da ćemo uspjeti poboljšati senzibilitet ljudi općenito i informiranost kada su u pitanju osobe s invaliditetom, povećati socijalnu koheziju u pograničnom području s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom i osnivanja socijalnih poduzeća u obje zemlje'', kazala je Šunjić.

Pojasnila je kako će se kroz projektne aktivnosti raditi istraživanja, te na koji način se može osnovati socijalno poduzeće.

''Socijalno poduzeće je poduzeće koje se ne odnosi na profit pojedinca, nego se osniva kako bi se ispunila socijalna misija. Dakle, zarađeni novac namijenjen je za svrhu poboljšanja statusa osoba s invaliditetom, primjerice zapošljavanja teže zapošljivah kategorija, među koje spadaju i osobe s invaliditetom'', rekla je za Bljesak.info Šunjić.

Što se tiče položaja osoba s invaliditetom u Mostaru, Šunjić je rekla kako je stanje u Mostaru i državi jako loše.

Teško do posla

''Mladi bez poteškoća teže dolaze do posla, možete onda samo zamisliti kako je mladima s poteškoćama'', zaključila je Šunjić.

Primjere pozitivne prakse prezentirao je Radoslav Dodig iz Caritasa Mostar gdje postoji socijalno poduzeće "Rad-dar" u koje su uključena djeca s posebnim potrebama.

Ovaj projekt se u BiH provodi u Sarajevu i Mostaru, dok su mjesta provođenja projekta u Crnoj Gori Kotor i Berane.

Inače, projekt O.P.T.I.O.N. financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Njegova vrijednost je 136.970 eura, od čega EU sudjeluje s 99.000 eura, dok je sufinanciranje projekta osigurao Caritas Italiana. Implementatori projekta su Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Mostar i Caritas Barske biskupije s partnerima Caritas Biskupske konferencije BiH, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" i Udruženje paraplegičara "Bar".

Prezentaciji projekta nazočili su predstavnici organizacija, udruženja, javnih i privatnih ustanova koje rade s osobama s posebnim potrebama, osobama s invaliditetom te obitelji osoba s invaliditetom i osobe s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close