EU ProLocal Program

Poduzeća iz Hercegovine mogu aplicirati za dodjelu bespovratnih sredstava EU

Gospodarstvo / Flash | 17. 10. 2016. u 09:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka organizacija za razvojnu saradnju (GIZ) GmbH objavit će sutra, u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH - EU ProLocal, prvi poziv za dostavljanje prijedloga projekata za učešće u natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava.

Na poziv koji će biti otvoren 18. listopada i trajati do 30. studenog ove godine mogu se prijaviti pojedinačne firme i razvojna partnerstva čiji se prijedlozi projekata odnose na sektore metaloprerade, drvoprerade, agrobiznisa i turizma.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava koja će se dodijeliti prvim pozivom je 5.867.490 KM odnosno 3.000.000 eura.

Sve aktivnosti koje će se financirati ovim sredstvima trebaju ostvariti efekt u partnerskim općinama EU ProLocal Programa. To su lokalitet 1 (Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac), lokalitet 2 (Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče) i lokalitet 3 (Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic).

Bespovratna sredstva u okviru ovog poziva se dodjeljuju radi povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz pružanje podrške uvođenju inovacija i primjeni inovativnih pristupa i povećanja konkurentnosti četiri navedena sektora i jačanja poslovnih modela kroz podršku prevazilaženju nedostataka koji su prepreka daljem razvoju ovih sektora.

Tom povodom press-konferencija o temi “Dodjela bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima“ bit će održana sutra u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close