Sigurnost hrane

Počeo seminar ''Procjena rizika iz oblasti štetočina"

Gospodarstvo / Flash | 25. 03. 2014. u 10:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA), a uz tehničku podršku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu počeo trodnevni seminar na temu ''Procjena rizika iz oblasti štetočina", na kojem sudjeluju predstavnici nadležnih institucija pretpristupnih zemalja u procesu priključenja Europskoj uniji (Bosna i Hercegovina, Cma Gora, Srbija, Albanija, Makedonija i Kosovo).

To je ujedno prvi seminar u okviru pretpristupnog programa EFSA-e, koji se održava u Bosni i Hercegovini.

Seminar je otvorio doc.dr.sc. Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine, koji je u uvodnom obraćanju naglasio da je tema seminara veoma aktualna i neophodna za predstavnike svih nadležnih institucija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u drugim zemljama koje se nalaze u pretpristupnom procesu, pogotovo kada se uzme u obzir da se metodologija procjene rizika stalno usavršava i postaje usko specijalizirana, a metodologija varira od slučaja do slučaja.

''Agencija za sigurnost hrane BiH je, u suradnji sa drugim nadležnim institucijama, nositelj brojnih preventivnih aktivnosti i preventivno-promotivnih programa i projekata u cilju osiguranja visoke razine zaštite života i zdravlja ljudi kada su u pitanju rizici porijeklom iz hrane.

Suvremeni pristup sigurnosti hrane podrazumijeva multidisciplinami i multisektorski pristup i suradnju svih sudionika, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnoj razini. Stoga su ovakvi seminari od izuzetno velikog značaja za sve sudionike, kako u smislu stjecanja i razmjene znanja i iskustava, tako i uspostavljanja suradnje između eksperata i predstavnika nadležnih institucija na međunarodnoj razini", rekao je doc.dr.sci Sejad Mačkić u uvodnom obraćanju sudionicima seminara.

Eksperti EFSA-e će tijekom seminara održati predavanja o međunarodnom okviru za procjenu rizika iz oblasti štetočina, te će prezentirati korake koji se poduzimaju u fazi iniciranja i karakterizacije u okviru procjene rizika iz oblasti štetočina, kao i informacije o ulozi EFSA-e u pružanju podrške menadžerima rizika u oblasti zaštite zdravlja bilja.

Sudionici seminara će, također, kroz radne grupe na konkretnim primjerima primijeniti stečeno teoretsko znanje, navodi se u priopćenju Agencije za sigurnost hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close